KULLALAAN ON KOHTUSAAL: Päris kohtusaalis on asjaosalised füüsiliselt eraldatud, kõigil on selge, kus on kaebajad, kus kostjad, kus kohtunik ja kus ajakirjanikud või muidu uudistajad. Paikvaatlustel on asjaosalised küll segiläbi, kuid vastuolud jäävad.

Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
13. september 2022, 10:00

KOHTULAHING KESET METSA: mida teha oktoobris kartulitega, mis oleks tulnud juba mais maha panna? Kohalikke ajab marru kokkulepetele sülitamine

Ülimalt harva, umbes kord aastas, tuleb ühel kohtunikul haldusvaidlustes ette, et kogu kamp – kaebajad ja kostjad, advokaadid ja eksperdid, kohtunik ja asjast huvitatud – lähevad parema mõistmise huvides otse sündmuspaika. 8. septembril mindi metsa. Sõna kõige otsesemas mõttes. Kohalikke pahandas, et Kullalaane riigimetsas tehti lageraiet, sõites üle varasematest kokkulepetest. Kusjuures selleks aega ei leitud, et kohalikke elanikke raietöödest hoiatada – küll aga oli aega hoiatada võimalike protestide eest metsas müttavat harvesterijuhti.

„Mikk Marrani rolli ma ei saa asuda,“ ütles Tallinna halduskohtu kohtunik Janek Laidvee, viidates Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) uuele juhile, kes novembris ametisse astub. Ka siis, kui kolm tundi kohtulahingut keset Otepää ja Pühajärve vahele jäävaid metsi ja raielanke hakkas lõppema, oli õigusemõistjal jätkuvalt segane, mida siis ikkagi kohalikud elanikud soovitavad tal teha raielubadega, mis keskkonnaamet kevadel üraskitõrje eesmärgil RMK-le väljastas.

Edasi lugemiseks: