Siin ei simuleerita niisama, ikka päris masin ja päris palgid.

Foto: Reigo Teervalt
Mets
12. september 2022, 12:32

Metsanduse kutsevõistlustel selgusid Eesti parimad metsamehed

17.‒18. juunil toimusid Järvseljal pärast paariaastast pausi Eesti Metsaüliõpilaste Seltsi ja Eesti Metsaseltsi eestvedamisel taas metsanduse kutsevõistlused.

Võistlustel osales ligi 200 võistlejat mitmetest metsanduslikest ettevõtetest ja organisatsioonidest.

Tänavused kutsevõistlused toimusid juba 52. korda, mistõttu oli ürituse motoks „Traditsioonid on elus!”.

Võistlused leidsid aset Eesti Maaülikooli praktikabaasis Järvseljal, kus kõik metsandusvilistlased on oma õpingute jooksul veetnud märkimisväärse aja. Võistluslinnak mahub siin kompaktselt ühele alale, pakkudes samas võistluste läbiviimiseks eriilmelisi tingimusi ja katsumusi metsas.

Kahe päeva peale oli alasid kokku kahekümne ringis. Esimesel päeval katsusid jõudu metsakasvatajad, metsameistrid, metsamasinaoperaatorid, noorendike hooldajad, metsaistutajad, jahimehed ja raievõistlejad. Võistlustele tõmmati joon alla mälumänguga.

Metsaistutusvõistlus tõi kohale palju osalejaid ja pealtvaatajaid. Tegelikult on ju asi lihtne – taim torusse ja toru maasse, nii need tuhanded hektarid uut metsa kasvama saavad.

Foto: Reigo Teervalt

Kuna kutsevõistlustega on viimasel kahel korral ühendatud ka metsaüliõpilaste suvemängud, siis oli laupäevane päev pühendatud spordile. Kavast ei puudunud ükski tavapärane spordiala: võrkpall, jalgpall, ümber järve jooks, paadiralli, metsamehe ja rammumehe võistlused. Julgemad said proovida kiikingut.

Õhtul keerutati jalga Nedsaja Küla Bändi kontserdil ja Geto diskol. Kaasa olid võetud nii mehed, naised, lapsed kui neljajalgsed sõbrad. Kohal olid kümblustünnid, leili sai visata tudengite kilesaunas, jahilossi saunas ja suitsusaunas.

Peakorraldaja Airiin Vaasa hinnangul oli tore näha, et pärast paariaastast pausi on sektor endiselt nõus kokkuhoidvalt tegutsema. Rõõm sõprade, kolleegide ja kursusekaaslastega kohtumisest oli sedavõrd suur, et isegi vihm ei kõigutanud osalejate meeleolu.

Eesti parimateks metsameesteks krooniti Eesti Metsateenijate Ühingu võistkond. „Metsanduse visioonikonverentsil jäi tudengite ettekandest kõlama tõsiasi, et noortel on tihti raske sektorisse tööle saada, sest vanad olijad istuvad oma kohtadel kuni surmani. Aga vaadake nüüd – meie „kännud„ on ikkagi väga kõvad tegijad!“ tõdes RMK juhatuse esimees Aigar Kallas. 

Korraldusmeeskond soovitab järgmiseks aastaks juba broneerida 9.‒10. juuni, mil kutsevõistlused jälle toimuvad, kuid siis veel suuremalt ja uhkemalt. Kavas on pikem rogainivõistlus ja taas tuuakse Järvseljale suuremad raiespordivõistlused.

Metsanduse kutsevõistlustega hoitakse elus metsanduse traditsioone ning väärtustatakse tarka ja tasakaalukat toimetamist metsas. Seetõttu kaasati ürituse korraldamisse ka Eesti Metsateenijate Ühing, Luua Metsanduskool ning Järvselja Õppe- ja Katsemetskond.