Eesti meistrivõistluste esikolmik 2022: Taavi Ehrpais, Jarro Mihkelson, Tiit Reitel.

Foto: Aldis Toome
Mets
12. september 2022, 16:00

Raiespordimeistrivõistlustel sai paika Eesti koondis

Selle aasta Eesti raiespordisarja viimane osavõistlus toimus augusti viimasel nädalavahetusel Jõhvis, kus selgusid kevadel toimuva raiespordi MM-i A ja B koondised.

Loomulikult selgitati välja ka Eesti meistrid – parimate metsanduslike kutseoskustega mehed ja naised.

Pingelisest konkurentsist tuli võitjana välja Taavi Ehrpais, kes kindlustas sellega endale pääsme maailmameistrivõistlustele.

Meistrivõistluste kaks päeva kulgesid tõelises suvekuumuses. Võistluskeskus oli sel korral Jõhvi muusikapargis ja võistlused peeti koos „Kogu pere metsapäevaga”. Külalisvõistlejatena tegid kaasa ka Soome ja Leedu rahvuskoondised.

Hetk, mil laasimisvõistluse stardist on kulunud umbes sekund ja pöörded on põhjas.

Foto: Aldis Toome

Esimesel päeval peetud langetamisvõistlus viidi läbi Luua Metsanduskooli vastvalminud treeningkeskuses. Sealsetes suurepärastes tehnilistes tingimustes saavutas esikoha Helvis Koort, U24 klassi parim oli Peeter Mitt ja naiste klassis Karina Riive. Teise päeva võistlusalade säravaima tulemuse eest hoolitses Peeter Mitt, kes tegi ketivahetuses uue Eesti rekordi 9,08 sekundiga. See tulemus on tõelisest maailmaklassist ja hoopis teisest puust kui varasemad ajad.

Võistluste võitja aga selgus taas viimasel alal. Nagu raievõistlustel sageli juhtub, ei pea saama ühtegi alavõitu, et võita võistlus. Selleks tuleb saavutada kõige stabiilsemad ja kõrged punktisummad alade kokkuvõttes. Nii toimiski Taavi Ehrpais, kes kogus päeva lõpuks 1640 punkti. Teisele kohale tuli Jarro Mihkelson 1623 punktiga ja kolmandale kohale Tiit Reitel 1619 punktiga.

Võistluste projektijuhi Mart Kelgu sõnul pakub iga võistlus üllatusi ning need teevadki raievõistlustest vaatemängulise ja põneva alal. „Tiidu tulemus on suurepärane,„ sõnas Kelk. „Võistluskarussellis on ju mees olnud aastaid ja üksikalasid sooritanud suurepäraselt. Nüüd oli see päev, mil ta realiseeris oma võimed ja tegi kindlasti ka suures pildis väga hea punktisumma.“

Ketivahetuse uus Eesti rekord on sündinud – 9.08 sekundit.

Foto: Aldis Toome

Veel tõi Kelk välja Peeter Miti supertulemuse ketivahetuses ja ka võitja Taavi Ehrpaisi kogutud punktid. „Peeter Miti tulemus on võimas, poisil on ikka eriti nobedad näpud,„ rääkis Kelk väljavõistluste aspektidest. „Kuigi ketivahetusega veel tiitleid ei võideta, loob see kindlasti võistlejale hea emotsiooni järgmisteks aladeks. Taavi kogutud 1640 punkti on aga summa, millelt saab MM-ile mõeldes kindlasti kõrgeid kohti noolida.“

Kui kahe hooaja punktid ja tulemused kokku arvutatud, sai selgeks ka Eesti MM-i koondis, mille moodustasid Husqvarnadega võistlevad Taavi Ehrpais, Helvis Koort ja STIHL-iga võistlev Jarro Mihkelson. Naiste arvestuses pääses koondisse STIHL-iga võistlev Karina Riive. U24 arvestuses sai koondisse Husqvarnaga võistlev Peeter Mitt.

Kuna MM-i korraldajaks on 2023. aastal Eesti, siis saame korraldajariigina välja panna 2 võistkonda. Teise võistkonna moodustasid Raino Kivi ja Sulev Tooming, kes võistlevad STIHL-iga, ning Markus Mitt, kes on Pfanneri brändi esindaja. Juunioride klassis esindavad Eestit Husqvarnaga võistlev Ralf Elfenbein ja naiste klassis Kertu Evert, kes on samuti Husqvarna võistleja.