„Kalakuningriik” (Fiskarnas Rika, Rootsi)

Foto: Kuvatõmmis
Mitmesugust
18. september 2022, 16:00

Matsalu loodusfilmide festivalil täitub 20. aasta

Märkamatult on festival kasvanud üheks Põhja- ja Baltimaade vanimaks ja oodatuimaks loodusfilmide sündmuseks.

Septembri viimasel nädalal Lihulas algava festivali kavas on suurepäraseid dokumentaalfilme terve maailma loodusest, alates Rootsi järvedest kuni Tsavo savannini Keenias.

Juubeliaasta puhul on MAFF-il tulemas mitu esilinastust. Üheks festivali naelaks on kindlasti Remek Meele kauaoodatud dokumentaalfilmi „Suur soo„ esimene ekraniseering. Filmi keskmes on vanahärra Vello, kes jättis 30 aastat tagasi linnatuled seljataha, et elada soosaarel Emajõe-Suursoos. Vello elatab end mesindusest ja jahipidamisest, tema elu kulgeb looduse rütmis. Filmis näeme Emajõe-Suursood oma täies ilus – tõeliselt metsik loodus, mida maailmas enam palju järel ei ole. Eesti filmidest on esindatud ka Mirjam Matiiseni lühidokumentaal „Lumi ja Leenu“ proua Silvi viimastest lehmadest.

Matsalu Loodusfilmide Festival on ka loodusfotograafide aastasündmuseks. Laupäeval, 24. septembril toimub Lihula mõisas ettekannete ja põnevate vestlustega fotopäev, mida saadavad fotonäitused üle festivaliala. Kindlasti ei tasu maha magada festivali õuealal välja pandud „Vereta jahi” fotonäitust.

Kui MAFF-i esimene nädal keskendub festivalimelule Lihulas, siis teisel nädalal rändavad külalislinastused üle Eesti. Festivali kava ja piletiinfo leiab leheküljelt www.matsalufilm.ee.

„Holland vee all” (Nederland Onder Water, Holland)

Foto: Kuvatõmmis

Soovitame oma lugejaile:

„Kalakuningriik” (Fiskarnas Rika, Rootsi)

Rootsi filmitegijate triloogia „Kalakuningriik„ on selle aasta MAFF-i üks tõelisi pärle. Põhjamaade vee-elustikku tutvustav dokumentaal koosneb kolmest täispikast filmist, mis võtavad põhjalikult ette erinevad veekogud: „Jõed“, „Järved„ ja “Meri“. Vaataja reisib koos kaameraga Rootsi mägedest algavate jõgedega läbi hüdroelektrijaamade suure mere poole, peatudes järvedel ja märgaladel ning külastades ka teisi Põhjamaid.

Triloogias figureerivad meilegi tuttavad kalaliigid. Näeme kiireid hauge, võitlust lõhilaste säilimise eest ja Läänemere tõelist olukorda. Suurepärane kaameratöö näitab kalade elu täiesti uue nurga alt ning tabatud on tõesti hämmastavaid kaadreid. Võimas filmitriloogiaga pakub igale loodusesõbrale ja kalastajale nii äratundmisrõõmu kui täiesti uusi teadmisi ja avastusi.

Holland vee all” (Nederland Onder Water, Holland)

Holland on tuntud riigina, kus puutumatut loodust on säilinud vähe. Viimastel aastakümnetel on riik aga näinud vaeva, et loodusliku mitmekesisuse hävingut tagasi pöörata – pakkudes näiteks kaladele tammidest läbipääsu, töötades liikide säilimise nimel koos kalastajatega ja vähendades veekogude reostust. Film sukeldub Hollandi vetesse, et uurida, millised on tulemused looduslike tingimuste taastamisel. Jälgime ühe angerja teekonda Hollandi vetes, kohates teel veel säilinud kohalikku loodust ja ka laevadega kaugelt siia rännanud invasiivseid liike.

20. Matsalu loodusfilmide festival

21.–25.09 Lihulas

26.09–02.10 üle Eesti

Kava ja piletiinfo: www.matsalufilm.ee

Lastele sissepääs tasuta!