TUBLI ISA: Must-toonekurg Karl II (esiplaanil) hoolitses oma laste eest väga tublilt. Fotol koos kaasa Kaiaga.Foto: Kuvatõmmis / Eesti Kotkaklubi / YouTube
Eesti uudised
16. september 2022, 19:08

SIGNAAL KATKES: Eestis pesitsev toonekurg Karl II jäi Ukrainas kadunuks. Kas peaks kartma kõige halvemat?

Eestis pesitsev must-toonekurg Karl II, keda loodushuvilised saavad pesakaamerast jälgida, peatub Aafrikasse lennates tavaliselt mõned nädalad Ukrainas. Seekord aga kadus Karl II küljes olev saatja Lõuna-Ukrainas sootuks radarilt. See murettekitav uudis on paljud pesakaamera huvilised ärevile ajanud: ega ometi pole lindu tabanud kõige hullem? Karl II eellanegi hukkus ju kolme aasta eest Süürias segastel asjaoludel.

Must-toonekurg Karl II on viimastel aastatel elanud samas rütmis. Kevadel lendab ta Aafrikast Eestisse pesitsema. Sügisel – kui pojad on piisavalt suureks kasvanud ja iseseisvat elu alustanud – lendab ta esimese hooga Ukrainasse. Krimmi ligidal laguunide juures püüab ta kala ja tegeleb muude toonekurelike asjatamistega. Kui ta on mõned nädalad Ukrainas veetnud, võtab Karl II suuna Moldova poole ning lõpetab rände Kesk-Aafrikas.

Edasi lugemiseks: