Foto: Teet Malsroos
Ilm
9. oktoober 2022, 17:39

Järgmine nädal tuleb hulga jahedam, oodata on öökülmasid (6)

Eesoleva nädala ilm tuleb märksa jahedam, enam pole pääsu ka öökülmadest. Kohati sajab ka vihma ning oodata on tugevamat tuult.

Esmaspäeva öösel taandub kõrgrõhuhari itta ning Norra merel pöörleva madalrõhuala serv laieneb servaga Läänemerele. Öö on sajuta, päeval tuleb kohati vähest vihma. Läänekaare tuul on öösel mõõdukas, päeval kogub edela- ja lõunatuul uuesti tugevust. Õhutemperatuur langeb selgema taeva all öösel 1-7 kraadi, rannikul kuni 11 kraadi, päeval 11-14 kraadi.  

Teisipäeval liigub madalrõhkkond Skandinaavia põhjatipu lähistele ja selle lohk liigub üle Eesti. Öö on mandril selge ja sajuta. Saartel pilvisus tiheneb ja varahommikul jõuab vihmasadu, mis laieneb edasi mandrile. Päeval liigub sajuvöönd üle mandri ja selle järel lääne poolt alates muutub taevas uuesti selgemaks. Tuul on tugev, ulatub puhanguti 15, rannikul 18 m/s ning puhub öösel lõunast, kagust, päeval pöördub edelasse, õhtul läände. Õhutemperatuur on öösel 2-7, Lääne-Eesti rannikul kuni 11, päeval 8-13 kraadi.

Kolmapäeval kaugeneb madalrõhuala Barentsi merele, selle edelaserv ulatub veel Soome lahe ümbrusse. Niiskust on aga vähem, öö on selge ja sajuta, päev mõne üksiku sajuhooga. Läänekaare tuul nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel enamasti alla 5 kraadi, rannikul kuni 10, päeval 9-12 kraadi.

Neljapäeval madalrõhkkonna mõju väheneb ja Läänemere lõunavete lähistelt laieneb kõrgrõhkkond põhjaservaga Eesti kohale. Selge vaikne öö on 0 kraadi lähedane ja pisut madalamagi õhutemperatuuriga. Päeval kandub Lääne-Eestisse pilvi ja üksik kerge vihmasabin pole ka välistatud, ida pool on lootust ka päikesele. Läänekaare tuul on võrdlemisi nõrk. Termomeetrinäidud on 8-12 kraadi piires.  

Reedel jõuab Põhjamerele aktiivne madalrõhkkond, mille serv laieneb üle Skandinaavia Läänemere äärde. Tihedam sadu meile veel ei jõua, aga lõunakaare tuul tugevneb. Õhutemperatuur langeb öösel ida pool alla 0 kraadi, Lääne-Eestis jääb 5 kraadi ümbrusse, päeval on 7-12 kraadi.