Foto: Aldo Luud
Ilm
29. detsember 2022, 22:54

TOHOH! Jaanuarikuus on sünoptikute ennustuste kohaselt ees suur soojalaine (29)

Alles vapustas ilmataat meid korraliku lumetormiga. Jaanuaris võtab ilm aga hoopis teise pöörde ning tuisu ja tormi asemel on oodata hoopis suuri plusskraade!

Eesti riikliku ilmateenistuse sünoptik Kairo Kiitsak kirjutab ühismeedias, et suur eesolev soojalaine purustab mitmel pool Euroopas soojarekordeid.

„Mitmetes riikides, kaasa arvatud Lätis ja Leedus, võib puruneda jaanuarikuu kõigi aegade soojarekord. Eesti jaanuarikuu absoluutne maksimum on 10,1 kraadi ja see on mõõdetud Valgas 10.01.2007. Eestis võivad maksimumid küündida 7-8 kraadini viimaste mudelarvutuste järgi,“ kirjutab ta.

Leedusse pakuvad mudelid 11-14 kraadi, Lätisse 9-11 kraadi sooja.

Juba reedel on oodata riigi lääne osas vihmahooge. Pärast keskööd sajuala eemaldub ja selle järel on siin-seal vihmahooge ning õhutemperatuur tõuseb ka Ida-Eestis üle 0 kraadi. Päeval on vihmahooge hõredamalt ja harvem. Tuul puhub öösel kagust ja lõunast, päeval edelast ja püsib võrdlemisi tugevana. Õhutemperatuur on 2 kuni 6 kraadi.

Aasta viimane päev, ehk laupäev tuleb tuuline ja tiheda vihmasajuga. Tihe vihmasadu jõuab saartele ning laieneb päeval üle mandri, sisemaal sajab nii lörtsi kui vihma. Õhtul saab tihedam sadu läbi. Termomeetrinäidud langevad öösel sisemaal 0 kraadi lähedale, päeval tõusevad ida pool 2 kraadini, Lääne-Eestis 5 kuni 7 kraadini.

Uue aasta alguses jätkub ilm veel muutlikul meelel. Uusaastaööl liigub üle Eesti madalrõhulohk ühes sooja ja niiske õhumassiga. Sajab vihma ja õhutemperatuur on plusspoolel. Tuul nõrgeneb. Hommikupoolikul tihedam sadu eemaldub ja tõusva õhurõhu foonil on keskpäevast alates ilm suurema sajuta ja võrdlemisi rahuliku läänekaare tuulega. Õhutemperatuur on enamasti plusspoolel, Põhja-Eestis langeb pärastlõunal 0 kraadi lähedale. Teedel suureneb libeduseoht.
Õhtul võib uus madalrõhulohk vihma- ja lörtsisaju tuua.