Kalapüük
14. veebruar 2023, 06:00

Võrtsjärvel peetakse talvise kalapüügi maailmameistrivõistlused (1)

Eesti Õngitsejate Liidule on osutatud au korraldada talvise kalapüügi XIX maailmameistrivõistlused, kuhu on lisaks Eesti sportlastele kutsutud võistlejad 20 erinevast riigist.

MM toimub 20.–26. veebruarini Võrtsjärvel rahvusvahelise kalaspordi juhtorganisatsiooni FIPSed egiidi all.

Kokku osaleb maalimameistrivõistlustel loodetavasti 130 sportlast 12 erinevast riigist. Võistluspäevadeks on 25. ja 26. veebruar.

Talipüügi MM-i peamine idee on populariseerida kalasporti kui alternatiivset looduses viibimise viisi ning selgitada parimad jäält kalastajad maailmas. Loomulikult on meie eesmärgiks ka tutvustada Eestit ja eestlasi rahvusvahelises sportlaste kogukonnas ning pidada maha üks vinge spordipidu.

Eelmisel aastal toimus MM Leedus Šiauliais. Sealne võistlus jäi aga lühikeseks, sest sooja ilma ja vihma tõttu sulas jää väga kiiresti ning kogu võistlus peeti ühel päeval.

EDETABEL. Siin on ritta pandud kõik talipüügi MMidest osavõtjad nende saavutatud kohtade alusel võistluse ajaloo vältel.

Foto: FIPSeD

Talipüügi MM toimub juba 19. korda ja Eesti koondis on osalenud neist 17 võistlusel. Ent esmakordselt oleme saanud võimaluse korraldada ise MM-i. Võrtsjärve valisime võistluskohaks teadlikult, sest suurel veekogul on ruumi ja vees palju kala.

MM-i põhiosa koosneb neljast treeningpäevast ja kahest võistluspäevast. Enamik meeskondi teeb ka enne ametlikku nädalat trenni, seega viibivad nad Eestis vähemalt kaks nädalat.

Eesti MM-ist võtab osa 12 riiki. Need on Soome, Rootsi, Norra, Kasahstan, Mongoolia, Läti, Leedu, USA, Poola, Ukraina, Rumeenia ja Eesti. Favoriitideks võib pidada suurimaid medaliriike talikalastuses Leedut ja Ukrainat. Kindlasti ei tasu alahinnata ka soomlasi, poolakaid ja kodujääl võistlevaid eestlasi.

Mõlemal võistluspäeval esindab igat riiki 5 sportlast, täpselt nii palju on ka sektoreid. Ehk igas sektoris püüab üks iga riigi esindaja. Võrtsjärvel kalastab seega ühes sektoris 12 võistlejat. Püütakse ainult kirbuõngega ja enda märgistatud aukudest, igal võistlejal on kaks lippu. Kindlad piirangud kehtivad ka söötadele, mida tohib võistluse ajal kasutada. Minimaalne püügikaugus teisest võistlejast on 5 meetrit. Püüda võib kõiki liike ja kõigis seadusega lubatud suurustes. Ainult latikale saime võistluste ajaks eriloa ja tavapiirang 15 isendit ei kehti.

KUUE TUNNIGA MAAILMAMEISTRIKS. Üks võistluspäev kestab kolm tundi, Võrtsjärvel kella 10-st kuni 13-ni. Kõik võistlejate selle ajaga püütud kalad kaalutakse seejärel. Igale riigile läheb kirja viie sektori kohapunktide summa. Mida vähem on punkte, ehk sportlased saavutasid sektoris kõrgema koha, seda parem lõpptulemusele. Sama kordub teisel võistluspäeval. Võitjaks kuulutatakse riik ja sportlane, kes kogub kõige vähem punkte.

Eesti kõige kõrgem koht pärineb 2017. aastast, kui Lätis saavutati 5. koht. Kindlasti tahame aga kodujääl teha parema tulemuse. Tabelist 1 leiate kõik osalenud riigid ja nende tulemused läbi aegade.

Meie kõige kogenumad võistlejad on Denis Manov, Denis Mežennõi, Ranel Kõmmits ja Aivar Kõmmits, kes kõik on riiki esindanud mitmeid kordi. Selleks et koondisesse saada, pidi hästi esinema eelmise aasta valikvõistlustel. Püüdjateks on reitingu parimad. Võistluspäevadel on põhiraskus ka abitreeneritel, kellest igaüks nõustab oma sportlast – annab infot sektoris toimuva kohta ja juhendab püüki.

MM-i treeningud juba käivad. Trennis proovivad sportlased aru saada, milline sööt millisele kalale kõige rohkem sobib, millise kalaga on võimalik tulemus teha, kuidas ja millega söödastada kirplant, mis suuruses ja värvusega kirplant peab olema, kuidas söödastada püügiplats, millisele sügavusele kala hoiab jne. Juba on Võrtsjärvel treenimas nähtud Poola, Rootsi, Soome ja Leedu koondise esindajaid.

MM-i ajal toimuvatel treeningutel kontrollivad püüdjad juba eelnevatel treeningutel omandatud infot. Siis selgitatakse välja, millises sektori osas paikneb kala kõige rohkem ja kas söödad toimivad endiselt. Abijõud mõõdavad iga sektori ümber 5 meetri tagant sügavusi, et valmis teha sektorite sügavuskaart koos sügavusjoontega.

MM-i aitavad korraldada KIK, Tartu linn, Elva vald ja Salmo.

LOE LISAKS: lähme omadele kaasa elama!

Võistlused toimuvad Võrtsjärvel Limnoloogiajaama ja Järvemuuseumi juures. Kõik huvilised on oodatud võistlusi jälgima 25. ja 26. veebruaril. Täpsem info MM-i kodulehel Facebookis.

Lahingusse lähevad ainult ässad

Eesti koondises võistlevad Võrtsjärve MM-il:

1. Denis Manov

2. Mikk Rohtla

3. Denis Mežennõi

4. Ranel Kõmmits

5. Kalvi Laasalu

Varuvõistleja: Aivar Kõmmits

Abitreenerid: Jaan Grents, Tiit Peetsalu, Laur Tammeorg, Aleksei Viktorov ja Juri Sobolev

Kapten: Ivo Sööt