Laupäeva hommikul murdunud puu Viljandimaal.

Foto: Kenno Soo
Ilm
25. märts 2023, 15:26

Ettevaatust! Sõiduteedel võib olla murdunud puid!

GALERII | Tugeva tuule tõttu murdusid puud ja kadus elekter (23)

Eestit räsisid laupäeval tugevad tuuled, mis murdsid puid ja viisid tuhandetest majapidamistest elektri.

Kella 13:30 seisuga oli edela- ja läänetuul nõrgenemas. Ilm on järgnevatel tundidel pilves selgimistega ja suurema sajuta, tuul pöördub lõunakaarde. Õhutemperatuur on 2..8, Lõuna-Eestis kuni 10°C.

Täna (25.03) õhtul läheneb aga merelt uus madalrõhuala. Lääne-Eestist alates sajuhood taas sagenevad ja need liiguvad edasi kirde suunas.

Järgneval ööl (26.03) laieneb madalrõhuala Eesti kohale. Ilm on pilves selgimistega. Paljudes kohtades sajab vihma, Põhja-Eestis tuleb sekka ka lörtsi. Paiguti tekib udu. Puhub valdavalt lõunakaare, Põhja-Eestis kirdetuul 2-8, saartel puhanguti 11 m/s. Õhutemperatuur on 0..+4°C.

Pühapäeva (26.03) päeval püsib madalrõhuala Eesti kohal väheliikuvana. Ilm on pilves selgimistega. Mitmel pool sajab vihma, Põhja-Eestis ka lörtsi ja lund ning on jäiteoht. Paiguti on udu. Puhub muutliku suunaga tuul 1-6 m/s, Põhja-Eestis kirde- ja põhjatuul 5-10, puhanguti kuni 15 m/s. Õhutemperatuur on 0..+5, Lõuna-Eestis kuni +8°C.

Laupäeva hommikul kella seitsme paiku langes tugeva tuule tõttu Viljandimaal Põhja-Sakala vallas Navesti külas teele suur puu, mis sulges ligemale tunniks ajaks maanteel liikluse.

Kohale saabunud päästjad saagisid puu tükkideks ja puhastasid sõidutee.

Kella 10:35 seisuga oli Eestis rikkelisi katkestusi üle 5000, kuid kella 15.20ks oli rikete arv kahanenud 1800ni.

Elektrikatkestuste kaarti saad vaadata siin.

Sünoptik Kairo Kiitsak selgitas, et aktiivne madalrõhuala liigub täna Lõuna-Soomest edasi Karjala poole.

„Selle vahetus lõunaservas puhub mitmel pool tugev edela- ja läänetuul. Hommikuse seisuga oli rannikul puhanguid kuni 24 m/s, sisemaal samuti kuni 20 m/s ja üle sellegi. Ettevaatust! Sõiduteedel on murdunud puid!“ hoiatas Kiitsak hommikul.

Täna ennelõunal käisid Rõuge priitahtlikud Märdi külas üle maantee murdunud puud koristamas. „Kuigi puu jämedusega ei hiilanud, takistas see kogu tee ulatuses liiklust. Mootorsae abil sai oht likvideeritud. Olge liigeldes ettevaatlikud! Tänane tormituul soosib puude murdumist teedele,“ hoiatavad päästjad.