Mõrd.

Foto: Igor Ixa Nael
Mitmesugust
11. mai 2023, 06:00

Juhtkiri | Haugide „kollektsioneerimine“ mõrdades tuleb lõpetada (3)

Oleme ammu kuulnud kutseliste kalurite kombest mitte lasta keeluajal tabatud hauge vette tagasi, vaid hoiustada neid mõrrakotis, kuni mai algul saab kalad legaalselt kokkuostu tuua.

Et tegemist ei ole lihtlabase külajutu või pahatahtliku väljamõeldisega, näitab see, et probleemi tunnistab ka keskkonnaamet. Amet lubas keskenduda tänavu „paar päeva enne haugi kudeaja lõppu riskipiirkondadele, et mõrdadesse kogunenud haug saaks vabastatud” ning kutsus kalureid üles hauge vabatahtlikult lahti laskma.

Keerulisemaks teeb olukorra tõsiasi, et ka keskkonnaameti inspektor saab kaluri ainult põhjendatud kahtluse korral välja kutsuda ja lasta tal oma mõrrakoti ette näidata. Kuid vee alla ta ei näe. Isegi kui selgub, et mõrras ongi paarsada haugi, saab kalur öelda, et ju nad on viimase öö jooksul sisse ujunud.

Mis oleks lahendus? Mõrrad haugi kudeajaks veest välja võtta? Ent siis jääb kaluril saamata hulk teenistust teiste kalade püügi arvelt. Ehk tuleks seadusi nõnda sättida, et kalur ikkagi peab kudeajal mõrra sisu inspektorile ette näitama?

Sel juhul tuleks kohustada kalur ka iga 48 tunni järel mõrda nõudma. Ja kui ongi selle aja jooksul, oh imet, tonni jagu haugi sisse ujunud, saab need vabastada kaladele suuremat kahju tegemata.

Karistust polegi vaja, peaasi et haugid kudema pääsevad.