KAUGED KÜLALISED KONNADE PULMAPEOL: Valge-toonekure paar on saabunud rohukonnade aprillikuisele mängumaale otse Lõuna-Aafrikast. Pärast enam kui 10 tuhande kilomeetri pikkust teekonda on lindude isu muidugi ülihea.Foto: Arne Ader
Ilm
27. juuli 2001, 23:00

Õnnetoov toonela lind

Eestimaal leiab aset rohkem imesid, kui see meile esmapilgul tundub. Üks ilmaimesid on Lõuna-Eesti maastikest lahutamatu valge-toonekurg. Hetkel on toonekurenoorsool käes esimeste lennuharjutuste ohtlik, ent põnev aeg.

Maarahva poolt armastatud valge-toonekurg ei ole Eesti põlisasukas - tema esimene pesaleid on teada Vastseliina lossivaremeist aastast 1841 ehk siis tollest suvest, mil sündis Eesti rahva poolt armastatud Carl Robert Jakobson. Järgnevatel aastakümnetel tuli Lõuna-Eestisse uusi toonekurepaare tasapisi juurde.

Tänapäeva umbes 3000 paarini tõusnud arvukuse taga on valge-toonekure tihe koostöö inimesega. Umbes veerandsada aastat tagasi, mil kurgedel tekkis puudus sobilike pesapaikade järele, asusid nad oma eluasemeid rajama elektripostidele. Ohtlik ettevõtmine on osutunud aga toonekurgedele edukaks.

Madusid toonekurg nokas ei tassi

Nüüd on energeetikud silmitsi tõsiasjaga, et liinidel pesitsevad meie valge-toonekurgedest juba pooled.

Keegi olla kord kellelegi rääkinud, kuidas toonekurg noka vahel poegadele madusid toob. See pole eriti tõsine jutt, sest toonekured kannavad oma pisiperele kogu toidupoolise hoopis kõhus. Pesale jõudes oksendatakse kogutud palad välja ja ega siis see pooleldi seeditud kraam enam kusagile rooma - kui menüüs rästik leidukski.

Aga rasvasemast suutäiest peab meie loo peategelane lugu küll. Kevaditi ollakse juba varakult platsis veekogude ääres, kus konnad pulmi peavad. Ja suve poole käiakse lisaks tiigikallastele kilomeetrite viisi avamaastikel, pidades jahti närilistele, sisalikele, putukatele, ka linnupoegadele.

Noka vahel tassivad toonekured hoopis oksaraage, mis põgusal vaatlemisel tõesti madusid meenutavad. Toonekured on kirglikud pesaehitajad ja isalind kannab materjali juurde ka siis, kui pojad on pesas sirgumas. Valge-toonekure suhteliselt pikk eluiga võib pakkuda võimaluse pesitseda pea kakskümmend õnnelikku aastat, mille jooksul töökad linnud jõuaksid pesale tassida umbes kahe hobusekoorma jagu oksi. Toonekurgede pesa ei saa iial valmis.

Must ja valge toonela lind

Toonekure eestikeelne nimi viitab toonelale ehk surmariigile. Toonela lind oli tegelikult must-toonekurg, keda Eesti aladel on tuntud enne valget suguvenda. Sügavale metsade rüppe hoiduva tumedakuuelise must-toonekure ilmumisel inimeste juurde nähti mõnel pool surma ennet.

Valge-toonekurest sai toonela lind tänu must-toonekurele. Ent mitmeski mõttes on ta pigem oma suguvenna vastand nagu on vastandid valge ja must. Valge-toonekurg eelistab inimese lähedust ja sakslaste eeskujul on tema ilmumisest saanud enne hoopis elu järjepidevusele - just tema on titekurg, kelle võimuses on maja lasteõnn. Suurtele inimestele meeldib nii väga mõelda, et laste saamine ilma õnnetoova kureta on lausa võimatu.

6 soovitust valge-toonekure meelitamiseks

* Kui plaanite toonekurele pesaaluse valmistada puu otsa, siis arvestage, et linnul peab olema võimalik sinna maanduda. Kuigi te ise olete toonekurest suurem, on tema tiivasiruulatus ometigi teie kätesiruulatusest suurem - tervelt kaks meetrit.

* Kui pesaalus püstitada remmelgale või mõnele teisele puule, mis lõikekoha alt ohtralt uusi oksi ajab, siis pidage silmas, et aastate möödudes tuleb pesast ülekasvavaid oksi kärpida.

* Lihtsaima pesaaluse saate, kui lõikate puu ladva sobivast okstekodarast saadik maha. Veel parem, kui kinnitate lõikekohale vankriratta, suure korvi või meisterdate sobivast puitmaterjalist aluse. Tänapäeval tasub toonekure pesaalust küsida ka poest, kust talvel lindudele söögimaja ostsite.

* Valmistamisel kasutatav materjal pole toonekure seisukohalt oluline. Inimsilmale tundub ehk kenam puidust lahendus, eriti palkmajade läheduses.

* Pesaaluse optimaalne läbimõõt võiks olla 1,1 kuni 1,3 meetrit, ent piisab ka pisemast.

* Pesaalus peab olema nõnda tugevasti kinnitatud, et ka teil endal oleks seal julge istuda.