Jäävihm.

Foto: Stanislav Moshkov
Ilm ja loodus
10. veebruar 2024, 17:33

ETTEVAATUST! Tuleval nädalal on oodata jäävihma, kiilasjää oht on suur (3)

Keskkonnaagentuur teatab, et eeloleval nädalal on oodata keerulisi ilmaolusid. Kui nädalalõpp toob veel ligi paarikümne kraadise külma, siis uuel nädalal läheb ilm sulale.

Tuleva nädala alguses algab lõuna poolt soojema õhu sissetung. Maapinna lähedal on samal ajal kerged miinuskraadid. Sajupilved levivad aegamisi üle maa lõunast põhja.

Laialdaselt sajab jäätuvat vihma, sekka ka jäävihma. Jäite- ja kiilasjää oht on väga suur!

Elektriliinidele kogunev jäitekiht võib esile kutsuda ka elektrikatkestusi.

Pühapäeval (11.02) laieneb madalrõhuala Briti saarte kohalt üle Kesk-Euroopa ja selle idaserva mööda liigub soe õhumass Lätini, aga tänastel andmetel veel Eestini ei jõua. Puhub võrdlemisi tugev ida- ja kirdetuul. Kohati sajab kerget lund. Õhutemperatuur on -8 kuni -14, Põhja-Eestis kuni -15 kraadi, öö hakul võib Virumaal -20 kraadi lähedale langeda, päeval tõuseb -1 kuni -7 kraadini.  

Esmaspäeval (12.02) püsib Soome ja Skandinaavia kohal külm kõrgrõhuala. Samal ajal liigub madalrõhkkond Poolast Gotlandi lähistele ja selle idaserva mööda lisandub Balti riikidesse soojemat õhku. Kahe rõhuala piirimail puhub meil tugev ida- ja kirdetuul. Jõuab sadu, mis algab lume ja lörtsina ning läheb üle vihmaks. Jäite tõttu on libeduseoht väga suur! Õhutemperatuur on öösel -1 kuni -7 kraadi, päeval 0 kuni -4 kraadi, Liivi lahe ümbrusest ja Eesti lõunapiirilt alates tõuseb üle 0 kraadi.

Teisipäeval (13.02) püsib vastasseis Põhja-Euroopat ja Loode-Venemaad katva külma kõrgrõhuala ja lõunapoolse madalrõhuala vahel. Siin-seal sajab lörtsi ja vihma. Puhub tugev lõunakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 0 kraadi ümber, päeval tõuseb üle 0 kraadi.

Kolmapäeval (14.02) jääb Eesti läänepoolse madalrõhuala serva. Kohati sajab veidi lörtsi ja vihma. Tuul puhub kagust ja päeva peale nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel -3 kuni +2 kraadi, päeval 0 kuni +2 kraadi.

Neljapäeval (15.02) jääb madalrõhuala idaserv Eestit katma. Sajab lörtsi, sekka ka vihma. Kagutuul tugevneb. Õhutemperatuur on öösel -3 kuni +1 kraadi, päeval 0 kuni +3 kraadi.

Reede (16.02) jätkub vesise sulailmaga.