PAKS UDU KESET TARTU LINNA: Kui sügisel on udu tavapärane nähtus, siis kevadeti seda nii sagedalt ei näe

Foto: Maria Kilk
Eesti uudised
29. veebruar 2024, 17:50

FOTOD JA VIDEO | Lõunast saabunud soojakraadid matsid Eesti udu alla

Nädala algul meid soojakraadidega kostitanud ilmataat mattis teisipäeval pea terve Eesti paksu udu alla. Kui sügisel on udu tavapärane nähtus, siis kevadepoole ning eriti veebruaris see nii sage pole.

„Meile on jõudnud suhteliselt soe õhumass ja maapind on külm. Lumi on alles sulamas ja kui see soe õhk külma aluspinna kohale jõuab, siis hakkab soe õhk jahtuma. Selles niiskusest tekivad imepisikesed piisakesed,“ selgitab sünoptik Taimi Paljak, et sellist udu nimetatakse advektiivseks ehk sisserännanud uduks, mis ilmub, kui niiske ja soe õhk liigub külmema aluspinna kohale. See on ududest tihedaim ja püsib kõige kauem ehk võib kesta isegi päevi.

Paljaku sõnul sügisesel ajal kindlasti keegi udu üle ei imesta. „Kõik on harjunud. Võib päev-kaks isegi püsida tihe udu. Kevadisel ajal eriti veebruaris, see nii sage pole. Ainult sellisel juhul, kui lõunast tuleb soe. Teiseks teguriks on ka nõrk tuul, mis ei jõua õhumassi liigutada ja segada. Tugeva tuulega udu kindlasti hajub.“

Suureks õnneks jäävad soojad ilmakraadid sünoptiku sõnul vähemalt nädala lõpuni püsima ja on lootust ka päikest näha, kuid teisipäevast alates läheb jälle jahedamaks.

Vaata ka videot teisipäevasest Tallinna kesklinnast:

Udune Tallinna kesklinn

Video: Erakogu

Reedel (1.03) koondub kõrgrõhuala Peipsi taha ja selle servas on meie ilm sajuta ning laiguti ka selgema taevaga. Puhub võrdlemisi tugev lõuna- ja kagutuul. Õhutemperatuur on öösel -3..+1, päeval +1..+5°C ja kui päike välja tuleb, siis tõuseb üle +5°C.

Laupäeval (2.03) püsib kõrgrõhuala Venemaal, mida Lääne-Euroopast survestab madalrõhuala. Kahe rõhuala piirimail puhub meil tugev kagutuul Ilm on sajuta ja on ka selgemat taevast. Õhutemperatuur on öösel -2..+2, päeval +4..+8°C, tuulele avatud rannikul on märksa jahedam.

Pühapäeval (3.03) on taas mõjusam idapoolne kõrgrõhuala. Ilm on sajuta ja selgema taevaga. Puhub mõõdukas kagutuul. Õhutemperatuur on öösel -2..+1°C, päeval +3..+7°C.