Foto: Tashatuvango
Sisuturundus
28. märts 2024, 08:50

5 refinantseerimisega seotud müüti: kas need vastavad tõele?

Kuigi refinantseerimisest igapäevases kontekstis liiga palju ei räägita, on see tegelikult tänapäeval laialt levinud finantsteenus, mida oleks mõistlik kaaluda pea igal inimesel, kellel on üks või mitu laenu või muud finantskohustust. Käesolevas artiklis vaatame lähemalt seitset laenude refinantseerimisega seotud müüti ja anname vastuse, kas inimeste eelarvamused vastavad tõele või mitte.

Mis on üldse refinantseerimine?

Refinantseerimine on ühe laenu vahetamine soodsamatel tingimustel laenu vastu või mitme laenu liitmine üheks laenuks, tänu millele on sul oma laenukohustustest parem ülevaade ning mitme laenumakse asemel jääb sulle vaid üks, parematel tingimustel laenuleping ja -makse.

Lisaks tähendavad paremad laenutingimused seda, et sa võidad laenukuludelt ja sulle jääb igakuiselt rohkem raha kätte. See annab omakorda sulle rohkem paindlikkust ja võimaldab suunata säästetud raha muudeks vajalikeks toiminguteks või see hoopiski investeerida.

Müüt #1: Refinantseerimine on vaid neile, kellel on finantsraskused

Tegelikkus: Refinantseerimine võib küll olla suureks abiks inimestele, kellel on palju laenusid ja suur võlakoorem, kuid tegelikult kasutavad refinantseerimist ka need, kes soovivad lihtsalt oma vana laenu uue ja sobivamatel tingimustel laenu vastu välja vahetada.

Selline muudatus aitab säästa raha ja oma vana(d) laen(ud) madalama intressimääraga laenu vastu välja vahetada ka neil, kes on muidu finantsiliselt stabiilses seisus. Eriti aktuaalseks on refinantseerimine muutunud viimaste aastate kõrge euribori tõttu, mille mõjutusel on laenuandjad baasintressi tuntavalt vähendanud.

Müüt #2: Refinantseerimine on kallis

Tegelikkus: Kuigi refinantseerimisega võivad kaasneda lepingu muutmise või lõpetamisega seotud kulutused, on refinantseerimine pikas perspektiivis enamasti soodsam, kui esialgsete laenutingimustega aastaid või aastakümneid „tiksuda“.

Iga inimene võiks vähemalt kord aastas oma finantskohustused üle vaadata ja leida kohti, kust laenukulusid optimeerida. Majandus- ja turutingimused on järjepidevas muutuses, mistõttu täna saadav hea intress võib aasta-kahe pärast olla juba pigem kehv ja vastupidi. Samuti võib sinu enda rahaline seis ajapikku paraneda, tänu millele võid ka krediidiandja silmis olla vähem riskantsem klient ja nad võivad pakkuda parematel tingimustel laenu.

Müüt #3: Refinantseerimine on pikk ja keeruline protsess

Tegelikkus: Refinantseerimise protsessi pikkus sõltub suuresti laenuandjast. Näiteks Bondoras tehakse sulle kohe pärast kolme kuu kontoväljavõtte esitamist laenu refinantseerimise pakkumine ja seda lausa 60 sekundi jooksul. Ja pärast seda, kui oled tingimustega tutvunud, nõustunud ja pakkumise ka allkirjastanud, makstakse laen sinu endisele laenuandjale juba 2–5 tööpäeva jooksul tagasi.

Müüt #4: Refinantseerida saab vaid praeguse laenuandjaga

Tegelikkus: Kuigi alati on mõistlik pöörduda refinantseerimise korral esmalt oma praeguse laenuandja poole ja temaga võimalikke uusi tingimusi arutada, siis see ei ole kuidagi kohustuslik. Vastupidi – on väga mõistlik küsida refinantseerimislaenu pakkumisi ka teistelt krediidiandjatelt, et pakkumisi võrrelda ja enda jaoks sobivaimad tingimused leida.

Müüt #5: Refinantseerida saab vaid korra

Tegelikkus: Refinantseerimise kordade arvu osas puudub piirang. Pigem on küsimus selles, kui mitu korda on finantsiliselt mõistlik seda teha. Kui sa võtsid laenu perioodil, mil intressimäärad olid ülikõrged, kuid vahepeal on majanduslik seis paranenud ja intressimäärad langenud, siis on kindlasti mõistlik laenutingimused üle vaadata ja refinantseerimislaenu pakkumisi erinevatelt krediidiandjatelt küsida.

Kui aga majandus ja ka sinu enda finantsseis püsib pigem sarnasel tasemel, ei pruugi olla mõistlik laenu liiga tihti refinantseerida, sest lepingu lõpetamiste ja sõlmimistega seotud tasud võivad selle marginaalse rahalise võidu „ära süüa“.

Loodame, et nende müütide kummutamine ja tegelikkuse selgitamine aitavad sul teha oma laenude osas kasulikumaid otsuseid. Kui peaksid refinantseerimise kasuks otsustama, siis küsi laenupakkumisi mitmelt krediidiandjalt, tutvu hoolikalt nende tingimustega ja leia just see pakkumine, mis sinu lühi- ja pikaajalisi eesmärke kõige paremini toetab.

Tähelepanu! Tegemist on finantsteenuse reklaamiga. Vajadusel tutvu teenuse tingimustega ning küsimuste korral konsulteeri asjatundjaga.