Ilm
7. oktoober 2007, 22:42

Linnuhuvilised üle-euroopa loendasid linde

Sel nädalavahetusel toimus üle-euroopaline linnuvaatlus Birdwatch 2007, millest võttis osa 31 riiki. 

Pühapäeva õhtupoolikuks oli Eesti Ornitoloogiaühingusse laekunud 21 vaatlusnimekirja, kahe päeva jooksul võttis üritusest osa 53 linnuhuvilist, teatas ornitoloogiaühing.

Siinkohal tuleb rõhutada, et tegemist on kiirteavituses osalenud inimeste andmetega, mitte lõplike tulemustega. Huvilistel on võimalik oma vaatlustulemustest Eesti Ornitoloogiaühingule teada anda oktoobri lõpuni.


Kahe päeva jooksul registreeriti Eestis 121 linnuliiki ning loendati ligi 50 000 lindu. Arvukamateks liikideks, keda Birdwatchi raames nähti, olid valgepõsk-lagle (13 500 ), rabahani (3000) ja hallrästas (2700).


Kõige sagedamini esinesid vaatlusnimekirjades rasvatihane, hall- ja musträstas. Põnevamateks nähtud linnuliikideks olid väikepütt, karvasjalg-viu, jäälind, rabapistrik ning mudanepp.


Põnevamatest üritustest tasub mainida Eesti Ornitoloogiaühingu väljasõitu Tartust Ilmatsalu kalatiikidele, samuti korraldas väljasõidu oma liikmetele Tallinna Linnuklubi.


Euroopa riikidest laekunud tulemused koondas Šveitsi linnukaitseühing SVS/Birdlife Switzerland. Pühapäeva pärastlõunaks edastas rahvuslike linnukaitseühingute kaudu oma andmed 41 000 inimest ning vaadeldud lindude koguarv lähenes kahele miljonile. Kõige sagedamini Euroopas vaadeldud linnuliikideks olid kuldnokk, naerukajakas ning sinikael-part.


Kõige aktiivsem osavõtt nädalavahetuse linnuvaatlusest oli Hispaanias, kus osales 22 000 inimest.