5PÕLENUD: Kaupluse sisustusest ei jäänud suurt midagi alles.Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
6. november 2007, 00:00

Rannapungerja poele panid tule otsa ilmselt viinavargad

"Ma ei saa aru, keda me segasime?!" ütleb Rannapungerja poe omanik Irina, kelle hiljuti avatud kauplusele võisid kuriteo varjamiseks tule otsa panna viinavargad.

Peipsi äärses 30 elanikuga Rannapungerja küla poes puhkes põleng pühapäeval kell 23.19. Tules hävis kahekorruselise puitmaja esimese korruse sisemus. Seal asuvad toidukauplus, laoruumid ja köök. "Kuuest hommikul kõik helistavad ja küsivad, mis on juhtunud," räägib poeomanik Irina. Ta kahtlustab, et alles kaks nädalat tagasi avatud poe süütasid viinarallit teinud pätid. "Viinad on kadunud – liitriseid ja pooleseid pudeleid enam pole," ütleb Kohtla-Järvelt pärit Irina, kelle sõnul olevat tuli alguse saanud poest.

Päästeameti eksperdi sõnul on kaupluse uksepiit seest katki löödud – ilmselt tugeva jalahoobiga. "Varastasid viina, panid põlema," pakub kohalik elanik Sirje.

Leekidest päästeti koer

"Tormasime enne südaööd õue ja leek oli juba üleval," meenutab poest sadakonna meetri kaugusel elav Alissa. Ta näitab mobiiltelefoniga tehtud pilti, millel paistab pimedal taustal lai tulejuga. Alissa mees sööstis juba leekides poodi ja tõi välja lõksu jäänud suure hundikoera. Rohkem ei saanud nad midagi teha, korjasid kokku õue jäetud pesu ja jäid tuletõrjet ootama. Kustutustöödel osalesid päästemeeskonnad Avinurme, Mustvee, Lohusuu, Mäetaguse ja Iisaku komandost. Veel eile hommikul oli üks masin kohal.

Tudulinna vallavanema Andrus Tossi sõnul oli Rannapungerja pood aastaid kinni ja avati alles hiljuti. "Inimesed saavad Tudulinnas või Lohusuul ka sisseoste teha," selgitab ta.

Irina ja tema praegu Itaalias viibiv abikaasa ei jõudnud kauplust veel kindlustadagi. "Just hakkasid tarnijad käima ja riiuleid üles panema. Külmkapid said muretsetud ja nüüd see..." Irina plaanis hakata tiheda liiklusega Mustvee–Kohtla-Järve tee äärses poes ka hamburgereid müüma. Ta ei mõista, keda poepidamine häirida võis...

Süütamine uurimisel

Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Mari Luugi sõnul on tulekahju asjaolude uurimiseks algatatud kriminaalmenetlus karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb süütamist. Seda, kas põlenguga võib seostada inimesi, kes väidetavalt käisid poes vargil ning varguse varjamiseks võisid kauplusele tule otsa panna, prokuratuur ei kommenteeri. "Tulekahju tekkepõhjus on selgitamisel ja veel on vara järeldusi teha," ütleb Luuk. Võõra või oma asja süütamise eest, kui sellega on ohustatud inimese elu või tervist, karistatakse rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistusega.