Ameerika kammloom (Mnemiopsis leidyi)Foto: AFP
Ilm
14. juuli 2008, 09:10

Eesti vetes koduneb ameerika kammloom (1)

Läänemerre on saabunud uus võõrliik, ameerika kammloom (Mnemiopsis leidyi), mere lõunaosas avastati esimesed tulnukad eelmisel aastal ja praeguseks on loom levinud Soome lahe lääneosas ning Tallinna lahes.

Kammloom pärineb Ameerika vetest, kuid laevade ballastvee kaudu on ta suutnud levida mujalegi. Eelmisel sügisel leiti Saaremaa läänerannikul võetud proovidest esimesed kammloomavastsed Eesti vetes, kirjutab Meie Maa.

Seni ongi meie vetes leitud vaid vastseid, kuid palja silmaga nähtavaid täiskasvanud kammloomi veel mitte.

Liivi lahest võetud proovidest ei ole Tartu ülikooli mereinstituudi teaduri Arno Põllumäe sõnul kammlooma veel leitud, kuid samas ei pruugi looma levimist miski takistada, kuna soomlased on teda leidnud isegi madala soolsusega Botnia lahest.

Sõltuvalt veetemperatuurist võivad kammloomad suguküpseks saada ja paljunema hakata vaid mõne nädalaga. Täiskasvanud poolläbipaistev sültjas kammloom on kuni kanamunasuurune ja munasarnase kehakujuga.

Kammloom võib teadlaste väitel ohustada Läänemere kilu- ja räimevarusid, kuna täiskasvanud loom toitub peamiselt kalamarjast ja maimudest.

Teadlased kardavad, et nad võivad mõne aastaga kohalike kalade toidulaua tühjaks süüa, kui hakkavad ohtralt paljunema, kuna Läänemeres puuduvad neil looduslikud vaenlased ja tingimused levimiseks on soodsad.