Mürgihammastega süvavees elutsev kala. Foto: Reuters
Maailm
27. mai 2010, 11:43

Ookeanisügavuste hiigelelukad varjavad vastuseid eluküsimustele (1)

Ookeanisügavustes elutsevad olendid, kellest mõned on hiiglaslike mõõtmetega, on jäänud teadlastele veel suures osas avastamata.  

Kui Otis Barton ja William Beebe laskusid 1930. aastatel esimeste meestena sadade meetrite sügavusele ookeani, naasid nad sealt imepäraste lugudega helendavatest krevetiparvedest ning tohutusuurtest kombitsatega kaladest. Nende kaasaegsed arvasid, et puudulik õhuvarustus pani mehi hallutsinatsioone nägema.

Praeguseks on aga sügavustest veepinnale toodud üheksa meetri pikkune heeringakuningas, krabihiiglased ning punase ja rohelisega peibutav nn. valgusfoori kala.

On leitud vaaladel arme, mis on hiidkalmaaride kombitsate tekitatud. Viis aastat tagasi leiti 15 meetri pikkune hiidkalmaar, kuid teadlased arvavad, et Antarktika vetes varitsevad veelgi suuremad. Täiskasvanud hiidkalmaarile pole veel satutud. Ka ei teata, mida nad söövad.

Ookeanipõhja kaart on veel täis valgeid laike.

Homsest ootab Londoni loodusloomuuseum külastajaid vaatama neid saladuslikke mereelukaid, mis võivad anda vastuse küsimusele, kuidas võiks elu tekkida teistel planeetidel.