Foto: Reuters
Maailm
28. juuli 2010, 09:28

SALADUS: kuhu kadus Mehhiko lahte reostanud nafta? (12)

USA keskkonnaametnikud murravad pead, kuhu on kadunud suur osa purunenud puurtornist Mehhiko lahte voolanud naftast.

Ameerika Ühendriikide ajaloo rängim naftareostus algas 20. aprillil, kui BP renditud naftaplatvormil Deepwater Horizon oli plahvatus, milles hukkus 11 inimest. Kaks päeva hiljem vajus Louisiana osariigi rannikust umbes 80 kilomeetri kaugusel Mehhiko lahes olnud naftaplatvorm põhja.

Pärast mitut katset õnnestus naftaleke peatada alles juuli keskel. 22. aprillist 15. juulini lekkis naftapuuraugust iga päev Mehhiko lahte umbes 8200 tonni naftat ja hinnanguliselt on merre voolanud 400 - 700 miljonit liitrit naftat.

Praeguseks kokku kogutud aga 130 miljonit liitrit naftajääke ja 42 miljonit liitrit naftat on põletatud. Naftaleke on saastanud ka ligi 1000 kilomeetrit Mehhiko lahe rannajoont.

Paraku on aga suur osa naftamassist siiski kadunud ja teadlaste hinnangul pole naftamass põhja vajunud. Seega peab suurem osa naftast olema jätkuvalt veekihis, kus ta tasahilju laguneb.

Nüüd paelubki teadlasi küsimus, kui kiiresti suudavad vees elavad bakterid merevee uuesti nö puhastada ja hävitada naftajäägid.