Foto: ALDO LUUD
Ilm
17. detsember 2010, 15:19

Merike Merilain: oodata on pikka ja külma talve! (20)

EMHI sünoptik Merike Merilain ütleb, et tuleb valmistuda pikaks ja külmaks talveks. Jõuluaegne ilm võib siiski leebe olla ning liiklejatel loodetavasti probleeme ei teki.

"Tänavu on liikvel pikaajalisi arvutusi, mis näitavad, et Euroopa talve (sealhulgas ka meie) karmim osa jääbki detsembrisse, jaanuar on küll normist mõnevõrra madalama õhutemperatuuriga, kuid siiski leebem. Sellist arengut pakub USA ilmateenistus NOAA," ütleb Merilain ilm.ee vahendusel, ent lisab: "Stabiilsemat kõrgrõhuala, mis püsib Venemaa Arktikas ning saadab käredat külma idakaare tuulega ka Läänemere ümbrusesse, pakub juba kaks kuud NASA pikaajaline arvutus: seega valmistugem ikkagi pikaks ja külmaks talveks."

Esialgu pole ühtki hädaolukorra põhjustajat tsüklonit küll näha. "Tuleb olla valmis jätkuvaks pinnatuisuks tugeva idakaare tuulega ja riided olgu tuult ja soojapidavad," rõhutab Merilain.

Tema prognoosi kohasel võib järgmise nädala keskpaiku ilm pehmemaks minna, kui Lääne-Euroopast ja Põhjamerelt pääsevad madalrõhualad Läänemere poole liikvele. "Ka mullu oli jõuluaegne ilm ju leebe, lausa sula valitses suuremas osas Eestis. Loodame, et seegi kord pole raskusi ei maanteedel liiklejail ega jalgsi liikujal."