ABI TULI KIIRESTI: Kiirabi turgutas ühes Meerapalu majas eile läti kalameest, kes oli autoga läbi järvejää vajunud ja jäises vees poolkülmunud, üritades äia uppumisest päästa. Foto: ALDO LUUD
Eesti uudised
24. märts 2011, 06:53

Kalameeste tragöödia Peipsil: väimees pääses eluga, äi uppus

"Just rääkisime, et tänavu ei olegi prohmakat olnud. Aga näe, kohe tuligi," ütleb Peipsi kalur Uno eile varahommikul juhtunud õnnetuse kohta. Lätist pärit auto viie kalamehega vajus läbi jää järvepõhja ja viis kaasa seltskonna eakaima liikme.

Kolmapäeva varahommikul sõitsid viis Läti kalameest autoga Lämmijärvele kalale. Tartumaal Meerapalus elav kalur Uno märkas koduõuel asjatades Läti numbrimärkidega VW Passatit tema maja juurest järvele suundumas. Seda teed mööda sõidetakse järvele sageli ning tihtipeale on tuli rummus – jõuaks juba kiiremini õnge vette lasta.

Mehikoorma kordon registreeris viie lätlase järvelemineku kell 6.13. Kui kalamees läheb Lämmi- või Pihkva järvele, peab ta end kordonis registreerima. Piirivalve hoiatas enda kinnitusel lõunanaabreid ohtlike kohtade eest ning selgitas ka äsja kehtima hakanud järveleminekupiirangut. Lätlased kinnitanud, et said manitsusest aru, ja andsid gaasi.

Nende Volkswagen põrutas joonelt Piirissaare poole ehk täpselt keelatud paika.

Autoroolis oli 60ndates mees, tema kõrval istus 88aastane äiapapa. Kolm kaaslast olid end pressinud tagaistmele.

"Äi ütles hommikul, et läheme veel viimast korda järvele. See oli nagu ettekuulutus," ohkas Volkswageni juht pärast õnnetust Kanal 2 ekraanil.

Väi üritas äia päästa

Auto sattunud järvel jääpraole, kuid sohver üritanud sellest üle põrutada ja andis uljalt gaasi. Auto aga vajus raginal vette.

Neli meest jõudis end autoakendest välja hiivata, kuid vanim kalamees takerdus püksirihmapidi kuhugi kinni ning vajus koos autoga jäisesse vette.

Väimees hüppas küll järve ja üritas äia päästa, kuid ei suutnud piisavalt sügavale sukelduda.

Kell 6.42 helistas üks pääsenud lätlane piirivalvesse ja teatas, et nende auto vajus läbi jää ja üks mees on ilmselt uppunud. Helistaja ei osanud öelda, kus õnnetus juhtus. Mehikoorma kordon saatis kohe järvele patrulli, kelle auto slepis oli ka järelkäru mootorkelguga. Ka Piirissaarest saadeti välja mootorkelgutoimkond, et hädalised kiiresti üles leida.

Kell 7.38 teatasid lätlased, et jõudsid Meerapalu kanalini. "Nad ise tulid! Vintsked vennad, et jõudsid pärast kõike läbielatut ise siia, kolme kilomeetri kaugusele," ütleb Uno.

Kui Õhtuleht järve äärde jõudis, kuivasid lätlaste vettinud rõivad juba Uno hoovis. Kolm tõsise näoga meest konutas kuuri ees ja pahvis suitsu. Üht õnnetusest pääsenut turgutasid kiirabiarstid Uno majas. Mees olnud poolkülmunud, kehatemperatuur kõigest 33 kraadi.

Uno kuulis ootamatutelt külalistelt, et külmunud mees olnudki väi, kes viskunud vette äia päästma.

"Kõik oli käinud väga kähku," räägib Uno. "Neli meest said autost välja. Siis tormas väimees vette tagasi, et saaks äia välja tuua. Aga kus sa enam!"

Kell 9.20 leidsid piirivalvurid kaldast umbes 0,5 ja Piirissaarest 1,5 kilomeetri kaugusele jääva õnnetuskoha. See oli tõepoolest täpselt keelualas, mille eest lätlasi ka hoiatati. Tuuker leidis uppunu lõuna paiku.

"Oli ikka huvi inimesel tulla! Tal pidi ka hea tervis olema, et kalale tulla," imestab Uno lõunanaabrite kalapüügikirge. Ja lisab: "Ta oli öelnud, et kuigi on 88aastane, tahab veel Peipsile kalale tulla. Eks see oli saatus ka."

Varahommikul Lämmijärvele sõitnud autod ajas piirivalve pärast õnnetust kaldale. Õnnetuspaiga lähedal Laaksaare sadamas tusatses aga eile nii mõnigi õngemees, miks jääle enam autoga ei pääse, vaid peab jala vantsima.

Jää enam ei kanna

Peipsi, Pihkva ja Lämmijärvel kehtib eilsest osaline liikumiskeeld, sest jää on kiiresti lagunemas. Kõige pudedam on jää Piirissaare ja Salu saare kandis ning jõe- ja ojasuudmete juures, kus ei tohi enam ka jalgsi liikuda. Peipsi järvistu ülejäänud osas tohib jääle minna mootorkelgu ja ATVga ning jalgsi. Homsest ei tohi sõiduauto ega ratastraktoriga minna Peipsile kogu Ida-Virumaa piires. Juba esmaspäeval keelati minek Narva veehoidlale.