ÕNNELIK LEID: Kalju Metsküla läks hommikul metsa sarvi otsima ja leidiski hirve skeleti koos sarvedega. Foto: erakogu
Eesti uudised
18. mai 2011, 06:57

Saaremaalt leiti võimsad hirvesarved (9)

Kuressaare mees Kalju Metsküla leidis pisut rohkem kui nädal tagasi Saaremaalt Mustjala metsast hirvesarved, mis kaaluvad 14 kilo. See ületab Saaremaa senise rekordi kolme kiloga.

"Jahimehest asjatundja pakkus, et hirv võis olla 4–5aastane," lausub Kalju Metsküla. "Leidsin 8. mail metsa minnes ühelt kraavipervelt hirveskeleti ja selle juures sarved olidki. Ilmselt talvel surnud hirvepulli lihakeha oli metsloomade poolt ära söödud. Surma põhjus võis olla ka jahimeeste laskepraak, sest leiukoha lähedal seisavad jahimeeste pukid."

Sarvede leidmise lugu on üsna omapärane, sest Kalju läkski hommikul metsa plaaniga otsida talumaja toaseinale uhked sarved. "Räägin täiesti tõsiselt! Hommikul vaatasin kodus tühja seina ja mõtlesin, et oleks vaja sarvi siia. Panime autole hääled sisse ja sõitsime metsa. Kohe selline tunne oli, et lähen ja leian metsast sarved, ning jalad otse nagu viisid kohe õigesse kohta," räägib Metsküla.

Keskkonnaameti jahinduse peaspetsialist Jaan Ärmus siiski kahtleb sarvede kaalus ja tahaks neid ise näha. "Seni on raskeimad Saare maakonnas kütitud hirve sarved kaalunud 11 kilo, need saadi Abrukalt," teab ta. "Nüüd on vaja selgitada, kuidas neid Mustjalast leitud sarvi kaaluti. Kas nad olid äkki märjad, ja kui suur osa looma pealuust kaalumisele läks."

Sarvede leidja tunnistab, et üks sarvepool oli kraavivees, aga kui palju sarved vett võisid imada, on praegu raske öelda. Ta on leiu üle uhke, aga nüüd on tal uus häda: nimelt on sarved leiuhommikul takseeritud toaseinale panemiseks liiga suured. "Pean nüüd vist talule juurdeehitise tegema," ütleb ta.