Video: Viljar Voog
Ilm
20. juuni 2011, 17:59
Õhtulehe video!

Tehnoloogia ja maakera tulevik on putukate kätes (1)

Tallinna Tehnikaülikooli muuseumis avati täna näitus „Metamorfoosid - PutukadPutukadPutukad". Mida on ühist tehnikal ja putukatel? Rohkem, kui me arvata oskaks, väidavad näituse loojad.

Näitusel näeb vaid imepisikest osa kollektsionäär Allan Selini kogust. Kokku on tal erinevaid isendeid 400 000 ringis. „Me elame putukate maailmas!" ütleb Selin, „Kui poleks putukaid, ei oleks meil ühtegi puuvilja, ühtegi õistaime ja sisuliselt ka metsas suur osa risu jääks metsa alles." Lisaks on putukatel suur osa tehnika, näiteks päikesepatareide, arengus.

Näitus on üleval aasta aega ning Selin loodab oma kogu seni täiustada, soovitatavalt seniavastamata liikidega, keda Eestist aga eriti leida ei õnnestu. Nimelt on siinsed alad olnud liiga vähe aega jäävabad. „Sellised putukad elavad ikka troopikas enamasti," ennustab mees endale sooja puhkusereisi.

„Nad võivad olla meie kõige suuremad tüütajad ja vahel kõige suuremad sõbrad," kirjeldab putukaid näituse tekstide autor Urmas Tartes. Tema soovitab ilusate ilmadega minna välja metsa või niitudele ja vaadata seal putukaid omas elemendis. TTÜ Muuseumis näeb aga selliseid imeloomi, keda Eestis ei kohta. Veelgi enam, seal ei kohta selliseid liike, mida Eestis on ohtralt: Tartes lubab, et näitus on sääsevaba!