Arvatakse, et musträstaste surma põhjustas ilutulestik.Foto: AP/Scanpix
Maailm
3. jaanuar 2012, 14:47

Norras suri kümneid tuhandeid heeringaid, USAs musträstaid (23)

Norras kaldale uhutud tuhanded surnud heeringad ning USAs taevast alla sadanud surnud musträstad on nii mõnegi jaoks märk lähenevast maailmalõpust.

Norras Kvaenesis uhtus meri kaldale ligi 20 tonni surnud heeringaid. Teadlased oletavad, et kalade surma võis põhjustada mõni (mere)loom või on süüdi torm, kirjutavad AP ja Reuters.

Kohalikud on rohkem aga mures selle pärast, et nii suur hulk kalu hakkab kiiresti lehkama, mistõttu tuleks need võimalikult kiiresti rannalt koristada.

Kui Norras leiti surnud kalu, siis USAs Arkansases kukkus aastavahetusel taevast ligi 500 surnud musträstast, mis on vähem kui mullu, mil hukkus üle 4000 linnu. Toona arvati, et lindude surma põhjuseks võisid olla ilutulestikuraketid – need võisid linde tabada, segadusse ajada või lendasid linnud ise rakettidesse.

Ametnikud keelasid sel aastavahetusel koheselt rakettide laskmise, kui esimesed surnud linnud leiti, ent väidetavalt leidus neid, kes keelust üle astusid. Arvatakse, et nii mõnigi lasi meelega lindude pihta.

Kuigi mõlemad nähtused on teadlaste sõnul seletatavad, näevad paljud märki 2012. aastal lubatud maailmalõpust.