Vaade New Yorgile katastrooffilmist "Päev pärast homset"Foto: Corbis/Scanpix
Ilm
5. jaanuar 2012, 16:26

Vene okeanoloogid on kindlad: ees ootab pikaajaline kliima jahenemine (11)

Moskva meteoroloogid kinnitavad lähipäevil globaalse soojenemise teooriat. Samas on ka teine arvamus: rühm Okeanograafiainstituudi ja arvutusmatemaatika instituudi teadlasi prognoosivad kiiret külmenemist kogu põhjapoolkeral. Nende arvutuste kohaselt ootab ees pikemaajaline kliima jahenemine, millega kaasnevad keskmise temperatuuri langus ja pakaselised talved.

Moskvas asuvas Okeanograafiainstituudis töödeldakse andmeid, mis saabuvad sinna maailmamere erinevatest piirkondadest. Koostöös matemaatikutega loodi seal globaalsete kliimamuutuste uurimise mudel. Okeanoloog, füüsika-matemaatikateaduste doktor Nikolai Dianski on tegelenud aastaid Arktika vee soolasuse ja ilmastikumuutuste seoste uurimisega. Vajalikud andmed on ta saanud teadlastelt kogu maailmast, kirjutab ntv.ru.

Dianski ja tema teadlasterühma graafikud näitavad, et praegu toimub planeedil soojenemine (kas selle põhjustas inimene, pole praegu selge), mille tulemusel sulavad liustikud ja Siberi jõed muutuvad veerohkeks. Jäämerre koguneb hulgaliselt magevett, mis hakkab läbi Kanada ja Gröönimaa väinade tungima Atlandi põhjaossa. Sinna saabub Euroopa peamine soojendaja Golfi hoovus. Hoovuse sooja soolase vee katab tekina külm magevesi. Tulemuseks on jahenemine kogu põhjapoolkeral.

Teooria meenutab väga katastrooffilmi „Päev pärast homset", milles Golfi hoovus enam ei soojendanud ning temperatuur langes kiiresti miinus saja kraadini Celsiuse järgi. Vene teadlased naeravad Hollywoodi nägemuse välja ja kinnitavad, et nende mudel midagi sellist ei ennusta. Lisaks kinnitavad teadlased, et kliimamuutused ei ole iial olnud kiired, vaid kestavad sadu aastaid.

Dianski sõnul võib põhjapoolkeral temperatuur lähemal ajal väheneda mõne kümnendiku kraadi võrra Celsiuse järgi ning jääaega oodata ei ole. „Jahenemine toimub loomuliku kliimamuutuse raames," kinnitab teadlane.

Aga jääaja küsimus ei ole juhuslik. Meteoroloog, professor Aleksandr Beljajev tuletab meelde pikaajalisi külmaperioode ajaloos, mil La Manche kinni külmus ning Peterburist mindi jääd mööda Helsingisse. Või keskaegseid Bruegheli maale uisutajatest Hollandi jäätunud kanalitel. „Kliima muutub, midagi hirmsat selles ei ole," rahustab teadlane. „Ja ei tule maakeral midagi, mida emake maa poleks kogenud."

Ilmselt käib jutt sellest, et Maa lülitab sisse kliimakontrolli. Soojenemine - on see inimese või siis päikeseaktiivsuse põhjustatud - vallandab arktilise veemehhanismi, mis viib jahenemisele. Seejärel toimub jälle soojenemine.

Kuid see soojenemine ei pruugi saabuda meie eluajal.