Foto: Corbis
Ilm
14. aprill 2012, 12:52

Saaremaa lambakasvatajate autodele ilmusid huntidevastased üleskutsed (36)

Saaremaa lambakasvatajad algatasid protestikampaania huntide arvukuse piiramiseks ja varustavad oma sõidukid kleebistega "Saaremaa hundivabaks".

"Lasin jah panna oma autole selle logo ja jään selle juurde, et Saaremaa peab olema hundivaba," ütles ajalehele Saarte Hääl esimesena oma autole "Saaremaa hundivabaks" sildi kleepida lasknud lambakasvataja Enos Rand, kelle sõnul liigub mõte ka samasuguse kirjaga jopede ja särkide suunas.

Rand ütles, et kuigi keskkonnaamet maksab murtud lammaste eest hüvitist, jääb suur hulk lambaid huntide tõttu kadunuks ega kuulu hüvitamisele, lisaks rahalisele kahjule kannatavad lambakasvatajad ka stressi all, mida ei hüvita keegi.

Keskkonnaameti looduskaitse bioloog Tõnu Talvi sõnul ei käi nulltolerants tänapäeva maailmas kokku mõtleva inimesega, vaid on iseloomulik pigem äärmuslikele usuliikumistele: "Keegi ei eita ju, et neid kahjusid pole olnud ja et murtud lambad on suur majanduslik koormus lambakasvatajatele, aga me ei saa ühtegi liiki ega nähtust siin maamuna peal hävitada."

Talvi märkis, et Saaremaa lambakasvatajad peavad hundiga arvestama, nagu igasugune majandustegevus peab arvestama erinevate raskestiennustatavate faktoritega.