Sääsed kallal? Kiheluse vastu leiad abi köögist. Foto: Corbis
Ilm
20. juuni 2012, 22:31

MESI, ÄÄDIKAS, NÄPISTAMINE: lihtsaid ja üllatavaid viise, kuidas tohterdada kihelevaid sääsepunne (1)

Jaanipäev läheneb, heinamaadel kõrgeks kasvab rohi ja aeg sõnajalaõit otsida. Aga kahjuks ei ole sääsed veel võimu loovutanud. Kuidas pärast looduses veedetud aega kihelevaid sääsepunne tohterdada?

Huffington Post vahendab mõned nõuanded, mida sügeluse leevendamiseks ette võtta.

Sageli on putukahammustuste vastu abi antihistamiinidest ehk allergiarohtudest. Samas on neil ebamugavaid kõrvaltoimeid, näiteks uimasus.

Töötle hammustusi jääkuubikutega, jahedus tuimestab närve ning vähendab kihelust. Abi on ka teepuuõlist, eriti, kui oled end katki kratsinud. Samuti on jahutav efekt piparmündil.

Tõhusaid abivahendeid võid leida köögist, näiteks äädikas või õunaäädikas. Sellega võid kuplasid tupsutada või sortsutada vannivette. Kui leiad kapist mett, oled õnnega koos, asjata pole see paljude kreemide-salvide koostisosa. Põletikuvastane toime on ka sidrunil.

Kasutatud teekottidestki võib olla abi, need aitavad kiheluskohtades paistetust alandada. Söögisoodagi võib aidata, see aitab naha normaalset pH-taset taastada, leevendades samuti põletikku.

Rahustava kompressi saab, segades võrdsetes osades piima ja vett. Peale sääsekuplade on sellest kasu päikesepõletuse puhul.

Kui köögikapis midagi ei leidu, nopi peenralt basiilikut, mis sisaldab kamprit. Hõõru puruks ning suru kupladele.

Mõned inimesed väidavad, et saavad abi banaanikoorest. Kuigi selle toimel pole teaduslikku alust, võib see osutuda rahustavaks, nendib ajalehe allikas.

Ning põhiline - ära kratsi! Kuna sellest nõuandest on raske kinni pidada, võta teadmiseks, et sama tõhus, aga vähem kahjulik on sügelevaid kohti näpistada või neile käega kerge laks anda.