Keskkonnateabe keskuse seirearuandest selgus, et hunte poleks Saaremaal tegelikult üldse mõtet hoida.Foto: Tairo Lutter/Virumaa Teataja
Ilm
9. juuli 2012, 20:50

Aruanne: hunte pole Saaremaal mõtet hoida

Hundid on Saaremaal tänavu murdnud üle poolesaja lamba ja vigastanud seitset, nad on nuhtlus kohalikele talupidajatele ja kompensatsioonide tõttu koorem ka riigile. Keskkonnateabe keskuse seirearuandest selgub, et hunte poleks Saaremaal tegelikult üldse mõtet hoida - ei looduskaitselisest ega ka majanduslikust seisukohast.

Saarel on lammaste asustustihedus Eesti maakondadest kõrgeim ning kuna saarlased ei ole varasema huntide puudumise tõttu harjunud nendega maid jagama, ei ole saarel rakendatud selliseid karjakaitsmemeetmeid nagu mandril, vahendab ERRi uudisteportaal „Aktuaalset kaamerat".

Huntide tekitatud kahjusid kompenseerib riik ning möödunud aastal läks üks hunt Saaremaal riigile viis korda rohkem maksma kui mandril.

Kui Saaremaa talupidajate liidu juhatuse liikmel Aivar Kallasel on hea meel, et lõpuks on ka teadlased ära tõestanud, et hunte pole mõistlik Saaremaal hoida, siis Keskkonnaministeeriumi jahinduse nõuniku Tõnu Traksi sõnul ei tuleks hunte täielikult Saaremaal ära hävitada, vaid peaks ära küttima vaid lambakarju murdvad hundid.