Marge ArumäeFoto: Tiina Kõrtsini
Ilm
17. jaanuar 2013, 16:59
Kas prokurör otsuse vaidlustab, selgub nädala pärast. TV3 video!

Väidetav koerapiinaja Marge Arumäe mõisteti taas õigeks (272)

Pärnu maakohus leidis taaskord, et loomapiinamises süüdistatud Marge Arumäe tuleb õigeks mõista, sest seaduse kohaselt süüteokoosseis puudub. Pole midagi, mis tõendaks, et Arumäe oleks looma piinanud.

Meenutuseks: Arumäe oli kohtu all juba 2011. aastal, toona mõistis Pärnu maakohus ta õigeks. Tallinna ringkonnakohus aga tühistas 2012. aastal õigeksmõistmise, sest see rajanes vaid Arumäe ütlustel ja tema ütlusi toetavatel tõenditel. Arumäe kaebas Tallinna ringkonnakohtu otsuse mullu novembris edasi riigikohtusse, kuid riigikohus ei võtnud seda menetlusse. Asi läks tagasi maakohtusse.

Prokurör nõudis Arumäe süüdimõistmist ja karistamist kuue kuulise tingimisi vangistusega kolme aastase katseajaga, lisaks võtta talt viieks aastaks ära loomapidamise õigus. Kaitsja palus Arumäe õigeks mõista, mööndes, et kuigi Arumäe ei käitunud kõige otstarbekamal viisil äsjapoeginud koera juurest reisile minnes ja jättes koera koos kutsikatega tuttava järelevalve alla, ei ole ta sellise käitumisega toime pannud kriminaalkorras karistatavat tegu.

Kohus: tõendid ei näita, et koera oleks julmalt koheldud

Täna asus kohus seisukohale, et Arumäe ei näidanud lemmiklooma pidajana üles koera suhtes vajalikku hoolsust, mis oli tingitud tema tähelepanematusest ja kohusetundetusest. Samas leidis kohus, et olenemata sellest, kas tegemist on kergemeelsuse või hooletuse vormis toime pandud teoga, ei ole ettevaatamatus karistusseadustiku selles paragrahvis käsitletud ning isiku kriminaalvastutusele võtmine on välistatud. Ühestki kohtuistungil vahetult uuritud tõendist ei tulene, et Arumäe oleks tegevusetusega pannud toime looma suhtes lubamatu teo julmal viisil. Kohus mõistis Arumäe talle esitatud süüdistuses süüteokoosseisu puudumise tõttu õigeks.

Kohtumenetluse pooled saavad tänase otsuse vaidlustada 15 päeva jooksul.

Kas prokurör kavatseb Arumäe juhtumiga jätkata ning Pärnu maakohtu otsuse uuesti edasi kaevata, peaks selguma peatselt. „Prokurör ei ole täna veel selles suhtes kindlat otsust teinud," ütles Lääne ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Annely Erm Õhtuleht Online'ile. „Oma plaanist annab prokurör teada järgmisel nädalal, hiljemalt 24. jaanuaril."

Süüdistuse kohaselt jättis Arumäe oma saksa lambakoera Claudia toidu, vee ja hoolitsuseta. Koer oli alatoidetud ja teda olid loomaarstide hinnangul purenud juba mitu nädalat vaglad. Äsja poeginud Claudia mõlemad kutsikad hukkusid.