Foto: AFP/Scanpix
Ilm
13. märts 2013, 18:37

Ahvid mõistavad teiste üle kohut nagu inimesedki (2)

Isekad isendid ei istu ahvidelegi, isegi kui neid maitsva toiduga meelitada.

Ajakirjas Nature Communications avaldatud uurimuse kohaselt hindavad ahvid liigikaaslasi just nagu inimesed. Teadlased avastasid, et primaadid keeldusid heldest kingist, kui selle andjaks oli isekana tunduv inimene.

Uurimise all oli seitse sotsiaalset kaputsiinahvi, kes pidid jälgima inimeste näitemängu. Kaks näitlejat kas aitasid või siis keeldusid abist, kui teine palus avada purgi, milles oli mänguasi. Seejärel pakuti ahvidele maitsvat palakest. Ahvid keeldusid toitu vastu võtmast alati siis, kui seda pakkus isik, kes ei olnud näitemängu ajal abivalmis.

Kanada ülikooli arengupsühholoog Kiley Hamlini sõnul tõlgendasid ahvid abist keeldumist kui märki ohust. Oskus märgata n-ö ebasobivaid natuure on oluline ahvide ellujäämisel. Vabaduses elavad kaputšiinahvid sõltuvad koostööst. Vale partneri valimine tähendaks kohest kaotust.

Oskus valida ebameeldivate iseloomujoonte vahel on ka šimpansitel, samuti vaid kolme kuu vanustel imikutel. Hamlini sõnul näitab see, et oskuse juured asuvad sügaval evolutsioonis.

Kaputsiinahvid suunduvad edasi teise katsesse, kus uuritakse, mida nad arvavad inimestest, kes teisi aitavad. Esialgse uurimuse autori sõnul soovib ta teada, kas ahvidel kujuneb positiivne arvamus inimestest, kes käituvad lahkelt.