Kuna kaevandust ei tule, siis võib Tuhala nõiakaev rahus pulbitseda.Foto: Tiina Kõrtsini
Ilm
24. aprill 2013, 22:14

Nabala kaitsjad said ringkonnakohtus võidu (1)

Tallinna Ringkonnakohtus lõppes vaidlus Nabala kaevanduslubade asjus, kuna kohus leidis, et ettevõtete kaevanduslubade menetlemise peatamine oli põhjendatud ning Keskkonnaministeeriumil oli õigus seda teha.

"Meie kindel seisukoht on olnud, et Nabalas ei saa edasi minna kaevandamisloaga, sest me tegeleme sel alal hoopis kaitseala moodustamise ettepanekuga. Kaevandamisest huvitatud firmad vaidlustasid meie otsuse kohtus, aga mul on hea meel, et me võitlus ei olnud asjata ja et ka kohus kinnitas veelkordselt - kaevandusloaga tegelemise peatamine oli õige ja põhjendatud," selgitas keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.

Kohus leidis, et ettevõtete soovitud avakaevandamine võib tõenäoliselt kahjustada loodusväärtusi, mida soovitakse kaitsta.

2011. aastal algasid vaidlused Paekivitoodete Tehase OÜ ja AS Riverito ning Keskkonnaministeeriumi vahel, kui ettevõtted soovisid avada Nabala piirkonna ja Tuhala nõiakaevu läheduses kaevandust.

Kuna samale alale oli tehtud ettepanek ka kaitseala moodustamiseks, peatas Keskkonnaministeerium kõik kaevandamisega seotud toimingud seal piirkonnas.

"Kohtuotsus oli meie jaoks oluline ja tuli igati sümboolsel ajal - Nõiakaev on jälle oma täies ilus keemas," lisas Pentus-Rosimannus.