Edgar Savisaar ja Jüri Mõis tööhoos.Foto: Raepress
Ilm
22. september 2013, 16:01

PILTUUDIS: Savisaar ja Mõis puhastasid ninasarviku puuri (12)

Täna tähistatakse Tallinna loomaaia maailma ninasarvikute päeva ning sel puhul käisid ninasarvikupoisi Kigoma ja -tüdruku Kibibi vaderid Edgar Savisaar ja Jüri Mõis koristamas nende eluruume ja süüa panemas.

Tallinna Loomaaias elavad selle aasta kevadest kaks Ida-Aafrika teravmokk-ninasarvikut, Kigoma ja Kibibi. Mõlemad noored ninasarvikud said endale ka vaderid - Tallinna linnapea Edgar Savisaar ja AS Talot eesotsas Jüri Mõisaga ning DeSheli Salong, edastas Raepress.

Maailma ninasarvikute päeval tutvusid vaderid täna ninasarvikute Kigoma ja Kibibiga, puhastasid ja koristasid loomade eluruume ning valmistasid ette toidu ninasarvikute pealelõunaseks söömaajaks.

Suured taimtoidulised loomad ninasarvikud on suuruselt teised maismaaimetajad elevandi järel. Nad on olnud ökosüsteemi oluline osa miljoneid aastaid raadates võsa, säilitades rohumaid, vähendades põlenguriske, väetades maad, aidates kaasa taimeseemnete levikule ja idanemisele. Inimtegevuse tõttu on ninasarvikud sattunud oma eksistentsi äärele.

Viimase 40 aasta jooksul on 95 protsenti ninasarvikutest hukka saanud – maailma viiest ninasarvikuliigist neli on ohustatud.

Tallinna päeval 15. mail avati Tallinna loomaaias uus teravmokk-ninasarvikute ekspositsioon. Saksamaal Krefeldi ja Berliini loomaaias sündinud noored teravmokk-ninasarvikud Kibibi ja Kigoma saabusid loomaaeda tänavu 27. aprillil.