RUSUDE KESKEL: 220 000 elanikuga Taclobanis ei jäänud rannaalal püsti ainsatki hoonet, kaugemal, suurte kivimajade piirkonnas olid purustused väiksemad. Foto: AFP/Scanpix
Maailm
11. november 2013, 07:00

Supertaifuuni ohvrid: inimesed hulluvad näljast! (2)

Punane Rist võrdleb Filipiine rünnanud keeristormi tsunamiga, mis 2004. aastal külvas hävingut Indiani ookeani rannikuriikides.

Kaugelt rohkem kui 10 000 inimest on Filipiine tabanud keeristormis Haiyan hukkunud ühesainsas linnas. Marutuule kiiruseks mõõdeti puhanguti 105, teistel andmetel 87 meetris sekundis. «Nälg ajab inimesed hulluks,» ahastavad kohalikud elanikud – ÜRO andmeil vajab 2,5 miljonit inimest kiiresti toiduabi.

ÜRO kinnitusel on Haiyan kõigi aegade metsikuim keeristorm.

Võimude teatel lebavad maa pealt pühitud Taclobani linnas rannaalal varemete vahel tuhanded surnukehad.

Tänavad muutusid hetkega kanaliteks, kui hiidlained kõike enda teelt pühkides kaldale murdsid. Kopteriga sealt üle lennates selgus, et kuni kilomeetri kaugusel rannast pole linnas ja ümberkaudsetes külades püsti ühtegi hoonet. Sadade meetrite kaugusele sisemaale on aga torm kandnud suuri laevu. Mingit infot polnud eilseks saadud Taclobanist lõuna pool olevatest linnadest, mille elanikke arv ligi 50 000.

Inimesed kõnnivad kui zombid

Teavet pole ka 50 000 elanikuga Guiuani linna saatusest – seda ründas Haiyan esimesena. Neli viiendikku Baco linnast on vee all ja peljatakse, et uppunuid on tuhandeid.

«Paljud inimesed on näljast hullumas, teised on pereliikmete surma pärast šokis,» kirjeldab olukorda üks Taclobani elanik.

Linna administraatori sõnul on linnavalitsuse 2000 töötajast vaid sadakond välja ilmunud, mistõttu ei suudeta ka korda hoida. Sööki otsides rüüstatakse linnas kauplusi ja hotelle.

«Inimesed kõnnivad kui zombid toiduotsinguil,» ütles õpilane Jenny Chu, kellega ajakirjanikud ühendust said.

«Kuid rüüstajad haaravad kaasa kõike, mis pihku jääb – madratsitest teleriteni.»

Samas lendavad keeristormis kannatanud Kesk-Filipiinidele praegu vaid üksikud sõjaväelennukid, mis viivad sinna esijoones sõdureid ja korravalvureid. Filipiinide president Benigno Aguino käis looduskatastroofi piirkonnas ja nõudis lisajõudude saatmist: «Linnas tuleb taastada kord!»

Esimesed lennukid Punase Risti toiduabiga jõuavad Leyte maakonda alles täna. Põhjuseks on suuresti see, et keeristormis hävis Taclobani lennuväli.

Keeris tormab Vietnami poole

Päästetööd on küll alanud, kuid neid tehakse paljude meelest liialt aeglaselt. Olukorda raskendab muidugi see, et keeristormis kõige hullemini kannatanud piirkondadesse pole sugugi lihtne pääseda.

Eileõhtustel andmetel pidi keeristorm täna öösel jõudma Vietnami rannikule ja liikuma edasi otse riigi pealinna Hanoi suunas. Tõsi, Vietnami rannikule jõudmise ajaks on Haiyan osa oma jõust kaotanud, kuid siiski evakueeriti rannikualadelt viimaste andmete kohaselt 883 000 inimest. Teiste hulgas kogu Con Co saare elanikkond. Sealt käisid orkaan ja kolmemeetrised lained üle juba eile õhtul. Evakueerituil paluti kaasa võtta kolme päeva toidumoon. Uudisteagentuuride teatel murti seetõttu Hanois sisse mitmesse poodi, sest inimesed püüdsid varuda pudelivett ja konserve. Sünoptikute kinnitusel pole aga Vietnami pealinnas eriliseks paanikaks põhjust. Keeristormist on sinna saabudes alles veel vaid tavaline troopiline torm. Tõsi, paduvihm võib seal suuri üleujutusi põhjustada.

Uudisteagentuuride teatel on Vietnam saatnud rannikualadele 170 000 sõdurit, kes peavad tagama korra ja aitama elanikke ülesehitustöös.

Vietnamist peaks keeristorm liikuma Hiina aladele. Evakueerimist alustati Hainani saarel, mille lähedal kadus lainetesse ühe kaubalaeva kuus meremeest. Hiina uudisteagentuuride andmeil on Filipiinidelt tulnud hiidlained uputanud inimesi isegi Taiwanil.