TACLOBANI IME: Keset totaalset kaost sünnitas 21aastane Emily Sagales eile hommikul Taclobani lennuväljale sisseseatud ajutises välihaiglas pisitütre, kes sai taifuunis kadunuks jäänud vanaema Beatrizi mälestuseks nimeks Bea Joy. Foto: AFP
Maailm
12. november 2013, 07:00

Õnnehetk keset katastroofi (6)

Supertaifuunis kodu ja ema kaotanud naine sünnitas eile hommikul tütre.

Tuhanded hukkunud, laastatud maa ja totaalne kaos. Supertaifuun Haiyan muutis Filipiinidel suured alad surmatsooniks. Ometi leiab keset kaost ka häid uudiseid. Nii sünnitas Emily Sagales eile hommikul taifuunist rüüstatud Taclobani linnas tütre, kes sai nimeks Bea Joy, vahendab Neue Zürcher Zeitung Online.

Supertaifuun Hayan (Tormilind) ründas reede varahommikul Filipiinide idarannikut 380kilomeetrise tunnikiirusega. Kohalikud võimud kardavad, et hukkunute arv võib tõusta kaugelt üle kümne tuhande. Esialgsetel andmetel jäi kodutuks üle 800 000 inimese. Enim sai taifuunis kannatada Leyte saarel asuv 220 000 elanikuga Taclobani linn, mis hävis 80% ulatuses.

Taifuuni tekitatud hiidlained tegid maatasa ka San Jose küla Taclobani lähedal. Oma kodumajast jäid seal ilma Jobert Sagales ja tema 21aastane lapseootel abikaasa Emily. Kadunuks jäi Emily ema.

Kolm päeva hiljem hakkasid kodutuks jäänud Emilyl tuhud. «Me pidime mitu kilomeetrit jälgsi kõndima, enne kui üks veoautojuht oma sõiduki peatas ja meid peale võttis,» meenutas Jobert.

Veoauto viis nad Taclobani lennuväljale, kus kannatanute abistamiseks on sisseseatud ajutine välihaigla. Sõjaväesanitarid osutasid Emilyle sünnitamisel abi ning naine tõi ilmale pisitüdruku, kes sai taifuunis kadunuks jäänud vanaema Beatrizi mälestuseks nimeks Bea Joy.

Palju halbu uudiseid

«Bea Joy on minu ime. Ma mõtlesin, et suren temaga kõhus,» ütles Emily.

Tema abikaasa Jobert lisas: «See oli jumala tahe, et ma oma naise pärast üleujutust elusana üles leidsin.

Arstide sõnul on pisitüdruku tervis hea.

Paraku tuleb Filipiinidelt hoopis rohkem halbu uudiseid. Taclobanis kogu oma maisest varast ilma jäänud Magina

Fernandez ütles telekanalile CNN, et olukord on tõeliselt hull ning tõenäoliselt hullem kui põrgus. «Rahvusvahelist abi on vaja kohe, mitte homme, aga kohe,» rõhutas ta. Inimesed vajavad kiiresti nii joogivett kui ka toitu.

Marvin Isanan rääkis pisarad silmis CNNile, et võimas torm viis tema kõrvalt kolm tütart. Koos abikaasa Lorettaga leidsid nad hiljem 8- ja 13aastase tütre surnukehad. 15aastane tütar oli eilseni kadunud. «Loodan, et ta on elus,» ütles murest murtud isa läbi pisarate.

Taclobanis taifuuni õudused üleelanud 35aastane taanlane Danny Larsen võrdles toimunut kolmanda maailmasõjaga.

Katastroofipiirkonnas on aktiviseerunud kriminaalid. Nii langes röövlite ohvriks Punase Risti abikonvoi, abist jäid ilma 5000 perekonda. Väikeste imekombel säilinud äride omanikud on sunnitud oma vara rüüstajate eest kaitsma relva abil.

Filipiinidelt suundus oluliselt nõrgenenud Haiyan Põhja-Vietnami ja Lõuna-Hiinasse.

Filipiinid ootavad kiiresti välismaalt abi

Rahvusvahelise Punase risti hinnangul puudutas supertaifuun Haiyan suuremal või vähemal määral 9,9 miljonit inimest. ÜRO peasekretär Ban Ki-moon kutsus rahvusvahelist üldsust taifuunist räsitud Filipiine toetama.

Eesti välisministeerium otsustas eile Filipiinide katastroofipiirkonnas olevaid lapsi abistada ÜRO Lastefondi (UNICEF) kaudu 100 000 ja Punase Risti kaudu 50 000 euroga. Samuti saadeti Filipiinidele kannatanuid abistama kaks Eesti päästemeeskonna eksperti. «Kannatanute abivajadused selguvad täpsemalt järgmiste päevadega ning oleme ka edaspidi valmis tuge pakkuma,» vahendab Eesti välisministri Urmas Paeti sõnu välisministeeriumi pressiosakond.

Saksamaa saatis juba pühapäeval Lufthansa lennukiga katastroofipiirkonda 3000 telki, 5000 tekki ja meditsiinitehnikat. Filipiinide poole on teel ka Saksa päästemeeskond. Saksamaa välisministeerium eraldas hädaabiks 500 000 eurot.

Euroopa Komisjon eraldas hädaabiks kolm miljonit eurot. Ameerika Ühendriigid saatsid Filipiinide katastroofipiirkonda abiks sõdureid, lennukeid ja helikoptereid.