ARMASTATU KÄEVANGUS? Kuigi prussakad on väga vastupidavad loomad, ei maksa neist kangelasi teha. Akadeemia tee 38 koridoridest leitud putukalaibad näitavad, et neist on võimalik lahti saada. Foto: TEET MALSROOS
Eesti uudised
13. november 2013, 07:00

Prussakad on Akadeemia teel vastik nuhtlus (15)

Kurikuulus Akadeemia tee 38 on viimastel aastatel oma mainet parandanud. Lukus uks, ööpäevane valve ja korralik remont ei ole aga üht tüütut elanikku, prussakat, kuigivõrd takistanud.

Isegi sellest pole abi, et koristaja iga päev maja koridorid läbi käib, tõdeb ust valvav administraator. Mõnel korrusel on asi halvem, mõnel parem. Ehkki Õhtulehe külastuse ajal ükski elus prussakas end koridorides ei näidanud, jooksvat nad siiski ka mööda seinu ringi.

Välisukse juures seinale löödud silt hoiatab olukorra tõsidusest ning käsib kõikidel elanikel prussakaid märgates administraatorilt mürki küsida. Ühistu raha eest ostetud mürki tõesti ka palutakse. Ent sellest ei piisa või piisab vaid ajutiselt. «Räägiti, et tervesl majas oleks vaja tõrje teha. Aga on elanikke, kes ei taha teha. Kas nad häbenevad siis oma kodusid või mida iganes,» arutleb administraator.

Vägivaldselt pole mürgitamist ette võetud. Liiati, et elanikud kipuvad väga tihti muutuma. «Tuleb inimene, märkab [prussakat] ja kaks päeva hiljem...» – administraator vilistab ja keerutab sõrmega. «Kuskilt neid pressib sisse,» ütleb möödaminev majaelanik. «Ma arvan, et kõrvalkorteris keegi kasvatab neid,» muigab ta.

Parasiitidega mitte harjunud inimestele võib prussakatega kohtumine olla traumaatiline kogemus. Nii jõudis avalikkuse ette ka hirmunud Euroakadeemia tudengineiu ehmatus, kui ta rääkis portaalile Tallinncity.ee oma kogemustest ühikatoast leitud prussakatega. Akadeemia tee 38 maja korteritest on üheksa just Euroakadeemia omad ning sinna mitme aasta eest elama läinud tudeng ei oodanud sealt prussakaid leida. «Mäletan üht seika päevasest ajast, kui lebasin voodis ja tundsin midagi käe peal, et justkui sügeleb. Vaatasin ja ehmatasin kohutavalt – see oli prussakas. Ühe käeliigutusega vehkisin ta oma käe pealt põrandale maha ja hakkasin sealsamas nutma,» rääkis neiu uudistesaidile. Euroakadeemia haldusjuht Esta Ivalo ütleb aga, et ta pole ühtegi kaebust prussakate kohta saanud.

«Võrreldes lutikatega, tundub prussakaid vähem olevat,» arutleb kahjuritõrje AstraDes dispetšer Anna Jakovleva, et nii võib tunduda, kuna lutikaid on hoopis juurde tulnud. Jakovleva sõnul on täiesti võimalik, et prussakad on kortermajas vaid üksikutes korterites ega levi mujale.

Kortermajades võib toast tuppa käiv mürgitamine võtta paar päeva aega. Aga ka see kaotab tegelikult oma otsese mõju juba poole aasta pärast. Pärast seda aega võivad prussakad mujalt jälle tagasi tulla.