TRAGÖÖDIA: Supertaifuuni hävitatud 220 000 elanikuga Taclobani linnas käis eile surnukehade kokku kandmine. Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
13. november 2013, 07:00

Taifuunist laastatud Filipiinidel käib võitlus ellujäämise eest (5)

Supertaifuuni Haiyan (Tormilind) jõudmisest Filipiinide idarannikule on möödas viis päeva ning katastroofipiirkonnas valitsevad endiselt kaos, kannatused ja nälg. Kogu oma maisest varast ilma jäänud inimesed üritavad soodoma keskelt põgeneda, kuid see on õnnestunud vähestel. Ekspertide sõnul on olukord sedavõrd hull, et näljasurm ähvardab juba kaht miljonit last.

Uudistesaadetes näeb peamiselt kaadreid 220 000 elanikuga Taclobani linnast, mille supertaifuuni tekitatud viiemeetrised hiidlained 8. novembri varahommikul 31 minutiga üheks suureks rusuhunnikuks muutsid.

Ohvrite arvu ei tea veel keegi

Ohvrite täpset arvu ei tea veel keegi, kuid kohaliku politseijuhi arvates võis taifuun ainuüksi Taclobanis elu võtta 10 000 inimeselt. Tuhanded inimesed on vigastatud.

Tacloban Leyte saarel pole aga ainus laastatud piirkond. Neid on veel ja nii mõnessegi polnud päästjad veel eilsekski jõudnud, sest juurdepääsuteed on läbimatud.

Seda enam näidatakse rahvusvahelises uudistepildis Taclobani, mis näeb välja hullem kui pärast kõige purustavamat sõda. Majad on varemetes, puud murdunud, kõikjal vedelevad laibad. Neid on isegi väheste püsti jäänud puude otsas.

«Me vajame organiseeritud brigaade, kes korjaks kokku surnukehad, peataks rüüstamised ja jagaks lennukitega kohale toodavat toiduabi. Me vajame joogivett ja pisut süüa. Me vajame kedagi, kes meid aitaks,» ütles Joan Lumbre-Wilson esmaspäeval CNNi vahendusel.

Appihüüdeid võeti Filipiinide pealinnas Manilas kuulda. Taclobani saadeti korda looma 450 politseinikku ja soomukid. Linna lennuväljal maandus eile vihmasajus mitu abilennukit. Neile jooksid tormi tuhanded hädalised, kes soovisid purustatud linnast lahkuda. Õnnestus see aga vaid vähestel. «Ma palusin sõdureid põlvili,» rääkis taifuunis koduta jäänud Helen Cordial, kes põeb diabeeti. «Kas te tahate, et ma suren lennuväljal?» küsis meeleheitel naine, kuid sellest polnud vähimatki abi.

President kuulutas välja hädaolukorra

«Siin ei ole enam midagi alles. Meil ei ole enam kodu, meil ei ole raha, meil ei ole dokumente,» ütles 48aastane Carol Mampas lennuväljal agentuuri AFP ajakirjanikule. «Ole kallis ja ütle võimudele, et nad aitaks meid! Kus on toit? Kus on joogivesi? Kus on sõdurid, kes korjaks kokku surnukehad?» küsis Mampas.

Tõepoolest, eile täitis linna laibalehk ning inimesed kardavad tüüfuse- ja kooleraepideemia puhkemist. Siiski pandi Taclobanis surnuid eile juba mitmel pool laibakottidesse.

Filipiinide president Benigno Aquino kuulutas riigis välja hädaolukorra. Ta lubas, et abi saavad lähipäevil kõik, kes seda vajavad. Ta kutsus inimesi säilitama rahu ja üksteist aitama.

Filipiinide valitsus tõrjus kriitikat, et elanikke ei hoiatatud taifuuni eest õigel ajal. «Taifuun Haiyang osutus lihtsalt sedavõrd tugevaks, et kõigist ettevaatusabinõudest oli vähe abi. Kogu provints tulnuks täielikult evakueerida,» ütles energiaminister Jericho Petilla. Tema sõnul kulub katastroofipiirkondades elektri taastamiseks kuni kaks kuud.

Täna oodatakse Filipiinide rannikule juba uut tormi, mis kannab nime Zoraida.

USA saatis appi lennukikandja

Ameerika Ühendriigid saatsid teisipäeva öösel ühest Hongkongi sadamast Filipiinide poole teele lennukikandja USS George Washington , mille pardal on üle 80 lennuki ja helikopteri ning 5000 mereväelast. Peale lennukikandja võttis kursi Filipiinide idarannikule veel viis USA sõjalaeva.

USA valitsus andis Filipiinidele 20 miljoni dollari väärtuses humanitaarabi. Ühendriikide võimude andmetel on nad Filipiine alates 1990. aastast pärast raskeid looduskatastroofe abistanud juba üle 40 korra.

ÜRO alustas eile suurt operatsiooni Filipiinide abistamiseks. Esimeste arvestuste järgi vajab riik humanitaarabi vähemalt 301 miljoni dollari (225 miljoni euro) väärtuses. Euroopa Liit lubas Filipiine abistada 13 miljoni euroga.

ÜRO ekspertide kinnitusel puudutas supertaifuun Haiyang Filipiinidel kümmet miljonit inimest ehk umbes kümmet protsenti riigi elanikkonnast.