Kassid Tallinna Loomade Hoiupaigas.Foto: MEELIS TOMSON
Loomad
27. november 2013, 14:22

Loomakaitsjad on mures loomade olukorra pärast Tallinna Hoiupaigas, viimane end rikkumistes süüdi ei tunnista (36)

Eesti Loomakaitse Selts tuli täna välja teatega, et nii neile kui ka teistele loomade abistamisega tegelevatele organisatsioonidele on laekunud arvukalt teateid mitmete nõuete rikkumise kohta Tallinna Loomade Hoiupaigas. Hoiupaiga juhataja sõnul pole rikkumisi olnud.

Eesti Loomakaitse Seltsi meediajuht Annika Lepp tõi Õhtulehele mitmeid näiteid, miks loomaomanikud pole hoiupaiga tööga rahul ja on suures mures nende poole pöördunud. Sealhulgas juhtumeid, kus perelemmikud on Tallinna Loomade Hoiupaiga tegemata jätmiste pärast  hinge heitnud.

Väidetavalt leidis aset juhtum, kui lemmikloom oli pärast hoiupaigast kättesaamist haige ja paar päeva hiljem suri. Lisaks jäi õnnetusse sattunud loom Lepa sõnul hoiupaigas ilma meditsiilinilisest abist ja selleks ajaks kui omanik kohale jõudis, et loom teise kliinikusse viia, oli lemmikloom juba hinge heitnud. Veel märkis Lepp ära juhtumi, kus hoiupaik keeldus lemmiklooma omanikule tagastamast.

"Inimene on kutsunud loomapüüdja, et viia tänavalt külma käest ära kassipojad. Kui ta nende vastu uuesti huvi tunneb ning on valmis mõnele neist kodu pakkuma, selgub hoiupaika helistades, et hoiupaik on kiisupojad eutaneerinud põhjusel, et ilma emata ei saaks nad niikuinii hakkama," rääkis Loomakaitse Seltsi meediajuht Annika Lepp.

Eesti Loomakaitse Seltsi ja ka teiste organisatsioonide hinnangul ei ole Tallinna Loomade Hoiupaigal õnnestunud tagada loomade hoidmisel ja hukkamisel seaduse täitmist isegi minimaalselt mõistlikul viisil. Samuti hoitakse Loomakaitse Seltsi teate kohaselt hoiupaigas suurt hulka loomi stressirohketes ning haigusi tekitavates tingimustes ilma vajaliku veterinaarabita.

"Ma ei kommenteeri mitte midagi, ma kõik andsin teada "Pealtnägija" programmis. Nõudeid me ei riku," jäi Tallinna Loomade Hoiupaiga juhataja Larissa Kozõreva napisõnaliselt hoiupaiga süütusele kindlaks.

Kuigi Kozõreva sõnul nõudeid ei rikuta, ütleb statistika teist. Tallinna Keskkonnaameti andmetel eutaneeriti 2012. aastal ainuüksi Tallinnast püütud kassidest enne seadusega ette nähtud kohustuslikku 14 päeva 449 kassi. Alla kuue kuu vanuseid kassipoegi püüti Tallinnast 2012. aastal 862, kellest eutaneeriti 500.

Tallinna Loomade Hoiupaik on keeldunud koostööst loomi abistavate vabatahtlike organisatsioonidega. "Hoiupaik on teada andnud, et loomadele kodu leidmisega saavad nad ise hakkama. Veel on põhjusena toodud, et hoiupaik on loomade hoiukodudes hoidmise vastu," selgitas Lepp.

Eesti Loomaitse Selts, MTÜ Kasside Turvakodu, Pesaleidja Tallinna Kassituba, MTÜ Kassiabi, MTÜ Kelmiküla Kassijaam ning MTÜ Kass ja Pojad tegid 21. novembril Tallinna linnavalitsusele, Tallinna keskkonnaametile, Harjumaa veterinaarkeskusele ja Harju maavalitsusele ühispöördumise.

Avalduses ametiasutustele toovad organisatsioonid välja, et liiga suur arv kasse haigestub Tallinna Loomade Hoiupaigas viibimise ajal ja varjupaigas hukatakse loomi, eelkõige kasse, enne kui nende omanik või soovi avaldanud uus omanik loomale järele jõuab.

"Soovime, et pöördumise tulemusel väheneks hukatavate loomade arv ning rohkem loomi leiaksid endale uued kodud. Lahenduseks pakume koostööd teiste organisatsioonidega ning laiemat teavitus- ja ennetustööd," selgitas Lepp, miks ametiasutuste poole pöörduti.