Sügistorm Xaver 5.-6. detsembril 2013. Hamburgi kalaturg.Foto: AFP, AP, Reuters / Scanpix
Ilm
6. detsember 2013, 12:45

GALERII: Euroopa põhjaosa rüüstas ja uputas orkaan Xaver (8)

Euroopa põhjaosa tabas eile tugev torm Xaver. Tuule kiirus oli kohati orkaanitugevune. Vähemalt kolm inimest on hukkunud. Mitmel pool on suured üleujutused.

Hamburgi sadama töö katkestas üleujutus, mis on suurim alates 1990. aastate algusest. Lisaks on Elbe jõgi üle ujutanud linna kalaturu ning tänavaid, edastab BBC.

Hollandis pidasid tammid mere survele õnneks vastu. Eile õhtul suleti tugeva tuule tõttu Öresundi sild Kopenhaageni ja Malmö vahel, praeguseks on see taas avatud.

Taanis hukkus üks naine, jäädes veoki alla, mille tuul ümber lükkas. Šotimaal sai samal põhjusel surma veokijuht. Kolmanda elu nõudis orkaan Inglismaa keskosas Nottinghamshire's, kus mees jäi murdunud puu alla.

Tuhanded majapidamised jäid elektrita, tühistati lennureise ja kohati katkes rongiliiklus.

Šotimaal puhus tuul kiirusega kuni 228 kilomeetrit tunnis. Inglismaa idarannikul oli viimase 60 aasta suurim üleujutus. Walesi põhjaosas evakueeriti elanikud kodudest.

Rootsi lõunaranniku lähedal kukkus kaks meremeest üle laeva parda merre ning neid pole seni õnnestunud leida.

Torm tegi kahju ka Rootsis, kus sellele pandi nimeks Sven, mis tõi kaasa ka tuisu. Thelocal.se kirjutab, et Lõuna-Rootsis Älmhultis leiti surnud meesterahvas, kellele oli murdunud puu peale kukkunud.