Foto: Küllike Rooväli/Postimees
Ilm
13. detsember 2013, 18:58

Tuul vaibub vaid laupäevaks (6)

Ilmateenistuse prognoosi kohaselt laupäevaks tuulehood vaibuvad, kuid juba alates pühapäevast on oodata jälle tuulisemat ilma.

Laupäevaks kõrgrõhkkond tugevneb, tuul vaibub, vaid idapoolsetes maakondades on enne keskööd veel loodetuule puhanguid 14 m/s. Selgineva taeva all langeb õhutemperatuur öösel -2..-7 kraadini. Päeval läheneb Läänemerelt küll madalrõhulohk ja lääne poolt alates pilved tihenevad, kuid ilm püsib sajuta. Alles hilisõhtul võib Hiiumaal ja Saaremaal lund pudeneda. Tuul pöördub kagusse ja õhtupoolikul läheb saartel pisut tugevamaks. Õhutemperatuur on 0..-4, saarte rannikul kuni +2 kraadi.

Pühapäeval liigub üle Norra mere järjestikku kaks aktiivset madalrõhkkonda. Suure madalrõhuala kaguserv laieneb Läänemere äärde. Edelavoolus lisandub niiskust. Sajupilved laienevad üle Eesti, mandril sajab lund ja lörtsi, saartel ka vihma. Puhub kagutuul, päeval pöördub saartel lõunasse ja edelasse, puhangud ulatuvad sisemaal 13, rannikul 16 m/s. Õhutemperatuur on öösel -1..-6, Saaremaal ja Hiiumaal võib pisut üle 0 kraadi tõusta. Päevaks lisandub soojemat õhku, temperatuur tõuseb õhtuks Lääne-Eestis +1..+4 kraadini, Kesk- ja Ida-Eestis on veel 0..-3 kraadi.

Esmaspäeval jääme madalrõhkkonna servaalale. Öösel sajab lörtsi ja vihma, idapoolsetes maakondades öö hakul veel ka lund. Tuul puhub läänekaarest, puhanguid võib 15 m/s olla. Õhutemperatuur on -3°C-st Ida-Eestis 0..+3 kraadini läänepoolsetes maakondades. Päeval on sadusid vähem, õhtu poole on saju võimalus taas suurem. Norra merelt on uus madalrõhkkond lähenemas ja surve Läänemere ümbrusele suureneb. Tuul pöördub edelasse ja tugevneb, rannikul on puhanguid 20 m/s. Õhutemperatuur on 0..+4 kraadi.

Teisipäeval liigub madalrõhkkond üle Botnia põhjatipu Koola poolsaarele ja selle servas on öö vastu teisipäeva sajune ja väga tugeva edelatuulega, puhanguid on üle 20 m/s. Hommikul tuul pisut nõrgeneb. Päeval jääme eemalduva madalrõhkkonna servaalale. Ilm on tuuline. Saju tõenäosus suureneb taas õhtu poole. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel +1..+6 kraadi.