Tartu Farmax loomakliiniku ja –hotelli töötajad leidsid 24. jaanuari hommikul tööle tulles värava eest kandepuuri surnud kassiga.Foto: Ain Erkmaa / Loomakliinik Farmax
Loomad
24. jaanuar 2014, 19:20

Pilt on emotsionaalselt häiriv!

Loomakliiniku töötajad leidsid hommikul värava eest puuri surnud kiisuga (90)

Tartu loomakliiniku ja –hotelli Farmax töötajad leidsid täna hommikul tööle tulles värava eest kandepuuri surnud kassiga, kel oli nabasong. Loomatohter Ain Erkmaa sõnul ei peaks loomaomanikud käituma nagu mõrtsukad ning pöörduma oma hoolealusega julgelt loomakliinikusse, sest loomaarstid ei ole röövlid ning on valmis neid alati aitama.

„Me ei tea, kas see kiisu oli juba sinna tuues surnud või ta lihtsalt külmus ööga surnuks, sest külma oli üle 20 kraadi...," avaldas Loomakliinik Farmax oma Facebooki kodulehel. „Hommikul oli puur värava taga ja öösel oli külm," kommenteeris Farmaxi loomaarst Ain Erkmaa Õhtulehele.

Erkmaa selgitas, et puuris olnud noorepoolne emane kass ei olnud steriliseeritud, kuid tal oli nabasong. „Otsisin, kas tal oli mingeid vigastusi. Ainus, mida ma leidsin, oli nabasong ja see oli üsna suur," rääkis ta. Erkmaa arvates oli tegemist ekstreemse juhtumiga, mis viitab sellele, et loomal oli tõesti midagi viga ning loomaomanik võis mõelda, et "küllap nad seal loomakliinikus oskavad midagi teha".

Loomaarst rääkis, et nabasong on kassidel kaasasündinud viga ning seda peetakse isegi pärilikuks haiguseks. Nabasong takistab loomal söömist, mängimist ja muid normaalseid elufunktsioone. „Kuid kiisu kaasasündinud häda oli probleem, mida oleks saanud operatsiooniga lahendada," leiab loomaarst.

Loomaomanik võis toimida julmalt seetõttu, et ravimiseks puudus raha?

Kuigi Facebookis avaldatud teade loomakliiniku värava taha jäetud surnud kassikesega häirib paljude tundeelu, on Erkmaa sõnum selles, et inimesed ei käituks nagu mõrtsukad. Oma lemmiklooma häda korral tuleks abi otsida kindlasti loomatohtritelt. 

"Loomaarstid ei ole röövlid, nad on rõõmuga valmis aitama. Inimesed astugu loomakliinikust sisse! Midagi ei saa olla nii katastroofilist – olgu siis vaja ravi või mida iganes –, me saame ikka alati aidata!"

„Peaasi, et ühel loomal hea on," ütles Erkmaa oma sõnumi kokkuvõtteks.