Foto: AFP/Scanpix
Müstika
25. jaanuar 2014, 14:00

Kas nunn jäi tõesti Pühast Vaimust käima peale? (46)

"See pole võimalik, ma olen nunn!" ahastas kiirabiautos 31aastane naine, kui parameedik teatas, et tema kõhuvalud on märk algavast sünnitusest. Paar tundi hiljem tõi Kristuse pruut, kes enda kinnitusel polnud kasinusvannet murdnud, Kesk-Itaalias Rieti haiglas ilmale 3,5kilose tubli poisipõnni. Oli ta tõesti Pühast Vaimust käima peale jäänud?

"Ma ei teadnud, et olen rase. Tundsin ainult kõhuvalu," kinnitas El Salvadorist pärit nunn Itaalia ajakirjanduse teatel haiglas, kuhu ta oli toimetatud Jeesuse Väikeste Jüngrite Ordu kloostrist.

Nunn vandus, et pole seksuaalvahekorras olnud.

Kasinusvandest kinnipidamise märk paistab olevat ka maimukese ontlik nimevalik – noor ema otsustas poisi ristida uue paavsti järgi Francescoks. Nimi viitab ka Itaalia kaitsepühakule Assisi Franciscusele.

Ime läbi rasestunud nunna juhtum kogus palju poolehoidjaid. Sealsamas haiglas alustasid teised noored emad titeriiete korjandust. Uudise puhkemisest saadik on nunnale tehtud annetusi igast maailma otsast.

Kloostri abtissi, õde Erminiat tema hoolealuse jutt aga ei veennud.

"Paistab, et ta ei suutnud kiusatusele vastu panna," nentis ta reporteritele.

Rieti piiskop andis mõista, et nunn saab karmilt karistada. "Oleks eelistatav, et ta hakkaks nüüd koos oma lapsega elama usuinstitutsioonidest eemal ilmalikku elu," vahendab Telegraph pühamehe soovitust.

Naine rasestus mehe peale mõtlemisest?

Piiskopi ja abtissi pahameelel on alust. Partenogenees ehk neitsissigimine – loode hakkab arenema viljastamata munarakust – on teinekord võimalik näiteks komodo varaanil, aga inimese puhul pehmelt öeldes väheusutav.

Teadlased on veendunud, et Jeesuse ema Maarjaga kloostrielanikust skandaalitari kõrvutada ei saa. Samas on aegade jooksul mitmed teised naised suutnud oma ebatraditsioonilist rasestumist oskuslikult põhjendada.

1637. aastal saadeti Prantsusmaal Grenoble’is kohtu ette aristokraat Madeleine d’Auvermont, keda süüdistati abielurikkumises, kirjutab Daily Beast. Ehkki Madeleine’i abikaasa oli Prantsusmaa tolmu juba neli aastat varem oma jalgadelt raputanud, tõi naine ilmale terve poisslapse. Süüdistus paistis ümberlükkamatu – Madeleine pidi oma mehele truudust murdma.

Ent daam kinnitas, et on patust puhas. Ta olevat öösel väga pingsalt oma kalli mehekese peale mõelnud ning mõttejõul rasestunud! Juhtumi asjus peeti nõu mitme arsti ja teoloogiga.

Nood tunnistasid, et teoreetiliselt on säärane käima peale jäämine võimalik. Maimuke kuulutati mösjöö seaduslikuks võsukeseks ning de Montleoni suguvõsa varanduse pärijaks.

Muuseas, imeväärselt rasestunud Madeleine pani pojale nimeks Emmanuel, mis tähendab "Jumal on meiega" ­– ja on üks Jeesuse nimedest.

Süütu brititar eostus pesunuustiku abil?

1920ndatel raputas ja lõbustas Briti avalikkust pikantne kohtulugu, millest kujunes Suur-britannia sensatsioonilisim lahutusjuhtum.

1921. aastal sai lord Ampthilli pojaga abielus olev seltskonnakaunitar Christobel Russell oma suureks šokiks teada, et on viiendat kuud rase. Ometi polnud ta oma mehe Johniga kahe ja poole abieluaasta jooksul seksuaalvahekorrani veel jõudnud.

See oli olnud Christobeli enese soov – ta ei tahtnud lapsi. Abikaasa süüdistas Christobeli muidugi truudusetuses, keeldus tunnistamast end lapse isaks ning nõudis kohtu kaudu lahutust. Kuid Christobeli läbi vaadanud arstid kinnitasid, et tema neitsinahk on purunenud vaid osaliselt ning naine pole sugulises vahekorras olnud.

Christobel väitis kohtus, et oli pidanud voodis tõrjuma oma mehe "hunnilikke ettevõtmisi" – too oli üritanud teda vägistada. Rasestumist oskas ta seletada vaid vanniskäiguga – enda sõnul oli naine kasutanud kümmeldes nuustikut, millega John oli end enne teda pesnud.

Titt sündis tõmmuna moorlase pildi tõttu?

Legendi järgi andis koguni moodsa meditsiini isa

Hippokrates tunnistusi ühe abielurikkumises süüdistatud naise asjus. Too oli ilmale toonud lapse, kes oli kirjelduse järgi must nagu moorlane, ometi olid nii naine kui ka tema abikaasa heledanahalised.

Sünnitaja vabastati petmis-süüdistusest, kuna tema voodi kohal rippus moorlase portree. Hippokrates kinnitas, et kui naine oli kirehoos portreed vaadanud, olid pildil kujutatud mehe ihuvärv ja kehakuju sigitamishetkel maimukesele külge hakanud – naised, väitis kuulus arst, on ju väga kergesti mõjutatavad!

Samal põhjusel oli kurikuulus Sürakuusa türann Dionysios, erakordselt inetu mees, andnud oma naisele korralduse, et too raseduse ajal võimalikult vähe tema poole vaataks. Kuninganna pidi imetleva pilgu suunama hoopis mütoloogilise kangelase Iasoni kuju poole. Dionysios lootis, et seeläbi sünnib tema järeltulija kaunina.

14 aasta jooksul rasestus 45 ameeriklannat süütuna?

Ainuüksi USAs on viimastel aastatel leidnud aset 45 neitsissigimist – vähemalt nii väidavad värsked mammad ise!

Sellisele tulemusele jõudsid Põhja-Carolina ülikooli teadlased, kes esitasid 14 aasta jooksul 7870 noorele naisele kindla ajavahemiku tagant küsimusi nende tervise ja seksuaalkäitumise kohta. Uurimise alguses olid küsitletud veel koolitüdrukud. 14 aasta jooksul rasestus uurimisalustest 5340. 0,5 protsenti neist ehk 45 väitis end raseduse ajal veel endiselt neitsiks. Nende seast tõi lapse ilmale 36. "Süütute" sünnitajate keskmine vanus oli 19,3 eluaastat.

Enda väitel neitsina käima peale jäänute seas oli tähelepanuväärselt palju – 31 protsenti ehk ligi kolmandik – neid, kes olid andnud vande jääda abiellumiseni süütuks. Teadlased usuvadki, et kentsakad uurimistulemused tulid ilmselt vassimisest. Sotsiaalne surve ei lubanud kasinusvande andnutel sugulisse vahekorda astumist omaks võtta.

Veel tunnistas 28 protsenti "süütute" sünnitajate emadest-isadest, et neil pole kombeks oma tütrega seksist ja raseduse vältimisest rääkida. Põhjuseks nimetati võhiklikkust intiimasjus.

Uurimisrühma juhi Amy Herringi sõnul tulid terviseküsitluses kogutud info seast lagedale ka mõned süütud isad. "Vaat seda asja on mul natuke raske mõista," kommenteeris ta Live Science’ile.