Kas enneolematu mürina, mida hiidlased 10. veebruari pärastlõunal kuulsid, võis tekitada jää lõhenemine merel, nagu arvasid seismoloog ja mereteadlane? Pilt on illustreeriv.Foto: Tairo Lutter
Eesti uudised
11. veebruar 2014, 15:10

MIS VÕIS JUHTUDA? Hiiumaa asukad kuulsid ennekuulmatut madalat mürinat (40)

Esmaspäeval peale lõunat kuuldi üle Hiiumaa, Kärdlast Käinani, senikuulmatut ja madalat heli, mis pani maa kõmisema ja aknaklaasid värisema, nii et koerad hakkasid haukuma ja linnud tõusid õhku.

Eesti Geoloogiakeskuse juhtivseismoloog Heidi Soosalu ütles, et pisut enne Hiiumaal juhtunut registreerisid vaatlusjaamad suurema signaali, kuid selle põhjuseks oli Aserbaidžaanis toimunud maavärin hinnanguliselt magnituudiga 5,4 ja sügavuseks umbes 50 kilomeetrit, mis Hiiumaa piirkonda ei raputaks, kirjutab Maaleht.

Eile ei olnud äikest ei Hiiumaal ega ka Eesti naabermaadel, samuti ei toimunud esmaspäeval Hiiumaal ei kaitseväe ega kaitseliidu õppust.

Heidi Soosalu sõnul võib üheks mürina põhjuseks olla mere jääkatte lõhenemine, mis on eriti madala tooniga ega sarnane eriti muule helile.

Meresüsteemide instituudi vanemteadur Tarmo Kõuts ütles, et jää lõhenemine tundub kirjelduse kohaselt täiesti loogilise versioonina, sest mereveetase on viimastel päevadel muutunud ning tõusnud -60lt -30le ning selline muutus võis jäämassiivi tekitada pingeid.