EMME; ÄRA MAGA: Jääkarulapse ristimise au läheb tõenäoliselt ASile Tallinna Vesi, kes on olnud loomaaia jääkarude vaderiks. Enne peab aga selguma karulapse sugu.Foto: STANISLAV MOSHKOV
Eesti uudised
20. märts 2014, 07:00

Tallinna loomaaia jääkarutüdruk võib olla hoopis poiss (12)

"Seda karupoega pole veel keegi kätte võtnud ja arstid pole temaga tegelnud," ütleb Tallinna loomaaia asedirektor Vladimir Fainštein. Pole veel sugugi 100% kindel, et end 10. märtsil esimest korda ilma veebikaamera vahenduseta avalikkusele tutvustanud jääkarubeebi on tingimata tüdruk.

Seda muidugi loodetakse, kuid lõplik tõde selguvat alles lähitulevikus.

"95% kindlusega on tegu tüdrukuga, kuid väike kahtlus pole veel kadunud. Nendel polegi väga kerge seda sugu silma järgi määrata, selleks peab ikka looma kätte võtma. Siiani on seda tehtud ilma otsekontaktita. Seda karupoega pole aga veel keegi kätte võtnud ja arstid pole temaga tegelnud," ütleb loomaaia asedirektor Vladimir Fainštein, kinnitades, et karulaste soo määramisega on varemgi loomaaedades raskusi ette tulnud.

Karupoja tervis on Fainšteini sõnul normis – loom on aktiivne ja tubli. Keegi olevat siiski juba püüdnud väita, et mõmmik olevat veidi kõhnavõitu.

"Meile ju meeldivad paksud lapsed," muigab asedirektor, viidates vaatajate nõrkusele metsloomadele inimlikke omadusi omistada.

Kõige suuremaks ohuks, mis väikest loomaaiaasukat praegu ähvardada võiks, peab Fainštein uudishimu. Karuema Frida kaitseb põngerjat kiivalt, kuid kui loomahakatis sellegipoolest kuhugi ronida kavatseb ja viga saab, siis selliseid asju võib vahel ette tulla küll.

"Õnneks pole ta looduses, kus tema elu oleks palju ohtlikum, eriti kui arvestada võõraid isaseid, kes karulastele armu ei anna," lohutab Fainštein.

"Emalt pole pojale aga vähimatki ohtu. Poeg aga terroriseerib oma ema, nagu jaksab. Eks ainukesed lapsed ole ikka ära hellitatud ja Fridalegi on see poeg esimene, kelle ta saab üles kasvatada."

Loomaaia vaieldamatu staarike nägi Fainšteini sõnul ilmavalgust täpselt samal päeval kui tema isagi. Õnnelik isa Nord, kes oskab paar puuri eemal kenasti oma vanemlikke tundeid varjata, sündis 24. novembril 13 aastat tagasi. Frida on aasta noorem.

Peagi neljakuiseks saav karupoeg teeb juba tutvust lihaga, kuigi emapiim jääb veel mõnda aega tema põhitoiduks. Paar aastat veedab ta veel ema seltsis, et siis iseseisvat elu alustada.

Loomaaias loodetakse, et selleks ajaks on valminud ka pikisilmi oodatud jääkarude ja teiste põhjaloomade eksponeerimisala. Seal saavad külastajad näha ka põhjapõtru ja hülgeid.

Kirglike hülgeküttidena tuntud jääkarudele seal iseteenindamisvõimalust siiski ei pakuta, lubab Fainštein, kes on kunagi Franz Josefi maal jääkarusid püüdmas käinud.

Asedirektori sõnul on kahtlemata tore, kui jääkarude tingimused loomaaias paranevad.

Samas toob ta võrdluseks Kaasani loomaaia, kus jääkarud peavad leppima meil praegu pakutavatest oludest tunduvalt kitsamatega, aga paljunevad seal kadestamisväärse hooga. Saa siis sellest uhkest loomast aru, mida tema hing igatseb, avarust või vastassoo lähedust.

Fridagi ajab end puuri najale püsti ja tõstab nina taeva poole, haistes isaslooma Nordi lähedust.

Laupäeval, 29. märtsil toimub loomaaias teemapäev, mis on sel korral pühendatud jääkarudele. Jääkarulaps ootab kõiki külla ning palub edasi öelda, et puuri taga heldivaid kahejalgseid ta enam eriti ei võõrastagi.