Foto on illustreeriv.Foto: AFP / Scanpix
Ilm
21. aprill 2014, 10:53

USA telekanalites levitatakse väidetavalt valeinformatsiooni kliima soojenemise kohta, kas ka Eestis? (27)

USA keskkonnaorganisatsiooni Union of Concerned Scientists (UCS) viimasest uuringust selgus, et 30% CNNi ja lausa 72% Fox Newsi kliima soojenemist puudutavatest uudistest olid eksitavad ja sisaldasid valeinformatsiooni. Eesti meteoroloogiaprofessori sõnul leiab väiteid, et kliima tegelikult ei soojene, ka kodumaistes uudistes.

"Süüdi pole mitte meie ajakirjanikud, vaid teadlased, kes vastutustundetut juttu ajavad, või teadusele lähedal seisvad inimesed, kes probleeme lihtsustatult näevad," selgitas Tallinna Tehnikaülikooli meteoroloogiaprofessor Sirje Keevallik.

"Esitamiseks valitakse väited, mis pärinevad esitajale sümpaatselt autorilt. Nimelt on maailmas terve plejaad skeptikuid, kes tõestavad olemasolevate andmete varal, et mingit soojenemist ei toimu," selgitas Keevallik, et  jäme ots on aga Valitsustevahelise Kliimamuutuste Ekspertnõukogu (IPCC) käes, kelle raportid kinnitavad samade andmete põhjal üha valjuhäälsemalt, et meie planeedi aluspinnalähedane temperatuur tõuseb.

Põhjuseks, miks inimesed ei taha kliimasoojenemist endale tunnistada, on Keevalliku sõnul igatsus rahu ja turvalisuse järele.

"Aga teadlastel on mängus veel auküsimus. Peavoolu teadlased tahavad seljatada skeptikuid ja skeptikud toovad oma vaadete kaitseks mängu üha võimsamad argumendid," ütles Keevallik, et skeptikute armee, kes ei taha kuuldagi kliima soojenemisest, on suur.

Keevallik tõdes, et Läänemere regiooni põhjaosas on viimase saja aasta jooksul keskmine temperatuur tõusnud ühe kraadi võrra ja lõunaosas 0.7 kraadi võrra.

"Tulevikustsenaariumid näitavad, et soojenemine kestab edasi. Need prognoosid on saadud mudelite abil, aga viimaste arvutustulemused lahknevad suuresti, mistõttu soojenemise suurust on raske hinnata," nentis Keevallik. "Ja üleüldse, loodusel on komme meid aeg-ajalt üllatada."

Skeptikud ei kahtle

MTÜ Eesti Skeptik eestvedaja Martin Vällik kinnitas, et need skeptikud, kes on kogunenud skeptikute ühingutesse, peavad tõepäraseks selliseid väiteid, mida toetavad ulatuslikud teaduslikud uuringud ja väljendavad kahtlust nende väidete suhtes, mida tõendid ei toeta.

"Mis kliima soojenemist puudutab, siis teadusuuringud on valdavalt toetamas arusaama, et inimtegevus on andnud olulise panuse kliima soojenemisse,“ selgitas Vällik.

"Fox News on selgelt toetamas teadusmaailmas kaduvväikese vähemuse arusaama kliimaprotsessidest. Ei kohkuta tagasi tavapärastest demagoogiavõtetest nagu andmete valikuline esitamine, põhjuse-tagajärje seoste pahupidi pööramine, teadusuuringutest
üksikute sobivate andmetükkide väljanoppimine eirates sealjuures tervikpilti, oponentide isiklikul pinnal ründamine, survestamine ja miks ka mitte otsene valetamine.“