LinavästrikFoto: Henn Soodla / Pärnu Postimees
Ilm
5. mai 2014, 00:24

Lihavõtte linnuvaatlusel nähti 187 liiki linde

19.-20. aprillil Eesti Ornitoloogiaühingu (EOÜ) poolt korraldatud lihavõtte linnuvaatluspäevadel pandi kirja üle 130 000 linnu 187 liigist. Kuulda oli esimesi kägusid ning nähti palju suitsupääsukesi.

Vaatluspäevade ajaloos on rohkem liike nähtud vaid 2000. aastal, kui vaadeldi koguni 200 linnuliiki. Ornitoloogiaühingule laekus seekord 198 vaatluste nimekirja, mille koostamisel osales vähemalt 362 linnusõpra.

Nähtud lindudest olid ettearvatult üle poole haned ja lagled, kellel oli sel ajal Eestis kätte jõudmas rände tippaeg. Üle kahe tuhande linnu pandi kirja ka aule, naerukajakaid ja metsvinte. Kõige sagedamini kohatud linnuliigiks oli tavapäraselt rasvatihane, kellele järgnesid linavästrik, metsvint, hallvares, kuldnokk ja musträstas.

Lihavõtte nädalavahetusel saabusid ka mitmed oodatud rändurid, näiteks kuuldi esimesi kägusid ning nähti palju suitsupääsukesi.

Linnuvaatluspäevadel jäi vaatlejate silma ette aga ka palju Eestis haruldasi linnuliike, näiteks kaelusrästas, stepi-loorkull, puna-harksaba, väike-laukhani, ida-mustvaeras jt. Tõeline üllatuspomm oli Hiiumaa linnuvaatlejate poolt leitud mägiraat, keda varem on Eestis nähtud vaid ühe korra.

Kõige enam linnuliike nägi kahe vaatluspäeva jooksul seekord Peep Veedla, kelle nimekirja kogunes Põhja-Eestist 97 liiki. Üle 90 liigi said kirja veel Kalle Muru Lõuna-Eestist ja Tarvo Valker Läänemaalt.

Lihavõtte linnuvaatluspäevade lõplike tulemustega saab tutvuda EOÜ kodulehel. EOÜ tänab Kristjan Adojaani ja OÜ 5D Visionit vaatluspäevade elektroonilise ankeedi loomise eest ning Roman Zadonskit abi eest kokkuvõtte tegemisel.