Äike.Foto: MATI HIIS
Ilm
14. mai 2014, 15:34

Sotsiaalmeedias levib postitus eesootavast tornaadost ja eluohtlikust äiksest, sünoptik lükkab väite ümber (85)

Facebookis levib postitus, kus hoiatatakse inimesi 19. mail Eestisse saabuva eluohtliku äikese ja sellega kaasneva tornaado eest. Keskkonnaagentuuri ilmaprognooside osakonna juhataja Taimi Paljaku sõnul võib aga iga äike eluohtlik olla.

"Eluohtlik äike saabub Eestisse 19.mai 2014 öösel. Kardetakse seda, et tuleb ohtlikum kui 08.08.2010 äike, sest äikesega võivad kaasneda väga tugevad tuuleiilid ja rahehood, pole välistatud ka tornaado teke. Sellel prognoosil hoitakse silm peal ja on täiendatakse pidevalt. Temperatuuridest nii palju, et koos äikesetormiga saabub väga kuum õhumass Eestisse: ligikaudu +33 kraadi," kirjutatakse Facebookis ringlevas postituses.

Paljak tunnistas Õhtulehele, et on ka ise seda postitust näinud, kuid ei leia selles midagi erakordset. "Iga äike võib eluohtlik olla. Äike on äike," tõdes sünoptik.

"Ma arvan, et ta on selle ise välja mõelnud, et tegemist eluohtliku äiksega on, aga võib-olla on see ka kusagil veebiväljaannetes kirjas. Tegemist võib olla noore inimesega, kellel pole kogemusi sellel alal ja ta arvab, et leidis midagi sellist, millest sünoptikud ei tea," vihjas ta postituse autorile.

Küll rääkis Paljak, et Eestisse liigub Lõuna-Venemaalt soe õhumass ja seega hoo- ja äikesevihmade võimalus suureneb. Ennekõike on äikest oodata pühapäeval ja esmaspäeval

Siiski tõdes sünoptik, et äikesehoiatused antakse alles kaks-kolm päeva enne äikesetormi, sest hoiatuse andmisel peab selles 100% kindel olema. "Ilm ju muutub päevade ja tundidega," ütles Paljak.