ÄIKE: Iga äike võib eluohtlik olla. Iga äikese ajal peab inimene olema ettevaatlik, ütlevad asjatundjad. Foto: MATI HIIS
Eesti uudised
16. mai 2014, 07:00

Kas uskuda? Tulekul ohtlik äike, tornaado ja 33 soojakraadi! (74)

Sotsiaalmeedias algas hirmunud keskustelu: tulemas on tohutu kuumalaine, eluohtlik äike ja välistatud pole ka tornaado! Klimatoloog Ain Kallis ütleb, et iga äike võib eluohtlik olla.

"Eluohtlik äike saabub Eestisse 19. mai öösel. Kardetakse seda, et tuleb ohtlikum kui 8. augusti äike 2010. aastal, sest äikesega võivad kaasneda väga tugevad tuuleiilid ja rahehood, pole välistatud ka tornaado," seisab Facebookis ringlevas postituses.

"Sellel prognoosil hoitakse silma peal ja täiendatakse kogu aeg. Temperatuuridest nii palju, et koos äikesetormiga saabub väga kuum õhumass Eestisse: ligikaudu +33 kraadi."

Klimatoloog Ain Kallis selgitab, et nii pikalt ei saa ilma täpselt ennustada. "Tänapäeval saab enam-vähem täpselt ilma ennustada, nagu on iga inimene tähele pannud, ainult paar päeva," ütleb ta.

Eesti ilmateenistus on varem mitmel aastal täpselt ennustanud, et järgmisel päeval tuleb tornaado.

"Ja tõepoolest, tornaado tuligi," märgib Kallis, kelle meenutuste järgi võis see olla esimest korda 1998. aastal, kui ilmateenistus järgmiseks päevaks täpselt tornaadot ennustas.

"Lähipäevadel võib äikest tulla, see võib täiesti tõenäoline olla," ütleb Kallis.

"Aga ennustada viis-kuus päeva või nädal aega ette, et tuleb äärmiselt tugev äike ja et veel tornaado takkapihta – see on küll pehmelt öeldes kahtlane üritus."

Klimatoloog toonitab:

"Iga äike võib olla mõnele inimesele eluohtlik. Iga äikese ajal peab inimene olema ettevaatlik."

Keskkonnaagentuuri ilmaprognooside osakonna juhataja Taimi Paljak on ka toda Facebooki postitust näinud, kuid ei leia selles midagi erakordset.

"Ma arvan, et ta on selle ise välja mõelnud, et tegu on eluohtliku äiksega, aga võib-olla on see ka kusagil veebiväljaannetes kirjas.

Tegemist võib olla noore inimesega, kellel pole kogemusi sellel alal ja ta arvab, et leidis midagi sellist, mida sünoptikud ei tea," on Paljak Õhtulehele öelnud.

Äikesehoiatused antakse alles kaks-kolm päeva enne äikesetormi, sest hoiatuse andmisel peab selles sada protsenti kindel olema.

Kõnealuse postituse autor on aga äikeses veendunud:

"15.05. hommikuse seisuga on äike tagasi tulnud kaartidele," andis ta teada eilehommikuse seisu.

Eile keskpäeval avaldatud nädalaprognoos ütleb, et pühapäeval suureneb hoo- ja äikesevihma võimalus.

Esmaspäeval (19. mail) sajab mitmel pool hoo- ja äikesevihma ning äikese ajal on tuul puhanguline, sooja on päeval kuni 28 kraadi.

Äike on võimalik ka teisipäeval, äikese ajal on tugevamaid tuulepuhanguid, Ida-Eestis võib tulla kuni 29 soojakraadi.

Ka kolmapäeval ja neljapäeval sajab mitmel pool hoovihma ja on äikest. Äikese ajal on tuul puhanguline.