Mikrolaineahi.Foto: Alamy
Ilm
7. juuni 2014, 17:00

Kuidas tuldi ideele ehitada mikrolaineahi ja südamestimulaator? (4)

Kümme juhuslikku, kuid olulist avastust, mis muutsid maailma alatiseks.

Kas teadsite, et kunstlik magusaine sahhariin tekkis söetõrvaga eksperimenteerimisel? Ning et maisihelveste võidukäik hommikusöögina sai alguse hallitamaläinud pudrupotist? Hulk olulisi leiutisi on sündinud juhusliku avastuse tulemusena, kirjutab entrepreneur.com.

Penitsilliin

Kes? Teadlane Alexander Fleming

Mida otsis? Fleming otsis imerohtu, ent leidis selle alles siis, kui eksperimendid pooleli jättis.

Mille leidis? 1928. aastal märkas Fleming, et äravisatud katseanumas õilmitseb hallitus, mis on hävitanud ümberringi kõik bakterid. Kui Šoti teadlane siis hallitust kasvatama hakkas, sai ta teada, et on avastanud võimsa antibiootikumi penitsilliini, millega saab ravida haigusi angiinist süüfiliseni. Tänu antibiootikumidele on tänapäeval nakkushaigustesse suremus 20 korda väiksem kui veel sada aastat tagasi.

Kokakoola

Kes? Farmatseut John Pemberton

Mida otsis? Pemberton müüs 1880. aastatel oma apteegis Atlantas veinist ja kokaekstraktist koosnevat siirupit, mida ta reklaamis peavalu ja närvihaiguste leevendajana.

Mille leidis? Kui Atlanta keelustas 1885. aastal alkoholi müügi, lõi Pemberton oma imejoogist vaid koolapõhise siirupi, mida sai mulliveega segada ja karastusjoogina pruukida. Ajutoonikumiks kuulutatud kokakoola oligi sündinud.

Sahhariin

Kes? Johns Hopkinsi ülikooli teadlane Constantine Fahlberg

Mida otsis? Fahlberg püüdis 1879. aastal nuputada uut rakendust söetõrvale.

Mille leidis? Õhtul kodus naise tehtud küpsiseid süües märkas Fahlberg, et need on tavatult magusad. Selgus, et präänikuid oli maitsestanud aine, mis oli teadlasele laboris töötades käte külge jäänud (iseenesest – milline lohakus ja ebahügieenilisus). Fahlberg taotles kohe patenti ning lasi kunstliku magusaine masstootmisse.

Šokolaaditükkidega küpsised

Kes? Toll House Inni võõrastemaja omanik Ruth Wakefield

Mida otsis? Ruth tahtis valmistada šokolaadiküpsiseid.

Mille leidis? Ühel kaunil 1930. aasta päeval küpsisetainast segades avastas Wakefield, et küpsetusšokolaad on otsas. Aseaineks krõbistas ta lahti paki harilikku šokolaadi, murdis selle tükikesteks ja lisas tainale. Ruth eeldas, et šokolaad sulab taina sees ära, kuid tükid jäid hamba all tunda. Uus maiustus oligi leiutatud.

Maisihelbed

Kes? Vennad John ja Will Kellogg

Mida otsisid? Michigani dieethaiglat juhtivad vennad tahtsid hommikueine valmistamiseks keeta teravilja.

Mille leidsid? Velled, kes olid võtnud endale eesmärgiks leiutada saia aseaineks tervislikke teraviljatoite, jätsid 1894. aastal poti keedetud nisuga kogemata mitmeks päevaks pliidile. Poti sisu läks pealt hallitama, kuid toidukraam selle all oli kuiv ja paks ning rullimisel sai sellest helbeid. Kelloggid katsetasid neli aastat küpsetustehnikaid, kuni said hallitusest lahti.

Post-it-märkmepaberid

Kes? Spencer Silver ja Art Fry, 3M Laboratoriesi teadlased

Mida otsisid? Silver valmistas 1968. aastal nõrga kleepuvusega liimi, aga ei leidnud sellele rakendust.

Mille leidsid? Silveri leiutis seisis aastaid jõude. Siis leidis sellele kasutust tema kolleeg Fry, kes läks alati närvi, kui kirikukooris lauldes lauluraamatust järjehoidja välja kukkus. Nii sündiski kerge kleepribaga märkmepaber, mis tootmisse läks alles 1980.

LSD kui narkootikum

Kes? Keemik Albert Hofmann

Mida otsis? Šveitsi keemik uuris 1938. aastal Baseli laboris lüsergiinhapet.

Mille leidis? LSD omadusi uurides neelas Hofmann seda kogemata väikeses koguses alla ning sai ajaloo esimese acid trip’i osaliseks. Psühhedeelikumist kujunes alternatiivkultuuri mõjutaja, mille kaalu jäädvustasid biitlid laulus "Lucy in the Sky with Diamonds". Samas on see narkootikum avaldanud mõju ka elektroonika arengule: Apple’i boss Steve Jobs on tunnistanud, et LSD võtmine oli tema elu kahe-kolme tähtsaima asja seas.

Mikrolaineahi

Kes? Firma Raytheon Corporation insener Percy Spencer.

Mida otsis? Spencer tegi 1946. aastal katseid uue vaakumtoruga.

Mille leidis? Kui Spencer toruga eksperimenteeris, hakkas tema taskus šokolaaditahvel sulama. Selleks ajaks juba 120 patendi omanikuna tuntud insener krabas mõned maisiterad ja hoidis neid seadme kõrval. Mais hakkas prõksuma. Laiskade kokkade usin abivahend oli sündinud.

Südamestimulaator

Kes? Elektriinsener John Hopps

Mida otsis? Alajahtumist uuriv Hopps üritas kasutada kehatemperatuuri taastamiseks raadiosageduslikku kiirgust.

Mille leidis? Hopps märkas katse käigus, et kui süda alajahtumise tõttu seisma jäi, sai selle kunstliku stimulatsiooniga uuesti tööle panna. See avastus juhatas südamestimulaatori leiutamiseni 1951. aastal.

Kartulikrõpsud

Kes? New Yorgi lähistel asuva võõrastemaja kokk George Crum

Mida otsis? Crum tahtis 1853. aasta suvel kundele friikartuleid pakkuda.

Mille leidis? Klient ei jäänud friikartulitega rahule ning saatis need mitu korda tagasi, nõudes, et need oleksid õhemad ja krõbedamad. Crum läks marru, viilutas kartulid paberõhukeseks ja praadis need kivikõvaks. Koka üllatuseks kiitis sööja neid taevani.