Foto: ALDO LUUD
Ilm
23. juuni 2014, 13:51

Sääsed rikuvad jaaniõhtu? Tõrju! (20)

Sumeda suveõhtu ja õdusa äraolemise võivad väikesed tüütud vereimejad tõepoolest ära rikkuda – otse lõkke ääres nad küll ei ründa, pisutki ­kaugemal aga küll. Mida ette võtta, kui keemiat kasutada ei taha?

- Looduslikest vahenditest pole ilmselt nii tõhusat abi loota, kui poes müüdavaist sääsetõrjevahendeist, kuid see-eest pole need inimesele mürgised. Proovida tasub igal juhul – ehk leiate midagi, mis tülikatele tiivulistele tõepoolest meeltmööda pole ja sunnib nad teie peoplatsilt kaugemale hoidma.

- Pese ennast enne jaanipeole minekut lõhnatu seebi või pesugeeliga puhtaks – sääsed valivad esimeses järjekorras lillelõhnalisemaid ohvreid.

 

- Kadakasuits peletab sääsed kaugemale. Varu jaaniõhtuks kadakaoksi, et neid aeg-ajalt suurde lõkkesse tossu tegema susata.

- Kasetohutõrvasalv (tõrvale lisatakse searasva, parim on metssea oma, ja piiritust) hoiab peale sääskede eemal ka kärbsed, kihulased ja muud tüütud putukad. Vanasti tõmmati hobused ja lehmad enne karjamaale viimist salvise lapiga üle ja nii said nad putukatest rahu.

- Kihulaste vastu arvatakse abi olevat sellest, kui võtta noorelt kuuselt koort ja hõõruda sellega üle rõivastest vabaks jäävad nahapinnad.

- Kasuta sidrunit! Lõika sidrun pooleks ja hõõru nägu, käed ja muud katmata kehaosad üle. Esmalt proovi aga väiksemal nahapinnal järele, kas nahk ikka kannatab sidrunimahla.

- Proovida tasub palderjani – selle lõhn väidetavalt sääskedele ei meeldi. Võib aga juhtuda, et sääsenuhtlusest pääsed, kuid meelitad enda ümber kokku kõik ümbruskonna kassid.

- Kui ilm sunnib pidu pidama ruumis, kuhu on aga pääsenud sääsed, võib abi olla kamprist: soojenda 100 grammi kamprit leegil, nii võib sääskedest ja kärbestest vabastada üsna suure ruumi.

- Vanasti kasutati sääskede ja teiste putukate peletamiseks ka orasheinajuurte keedist, ühtlasi võib peenestada toominga ja basiiliku lehti ja õisi.

- Nelk, aniis, tsitruselised, eukalüpt – kõigi nende taimede õli sobib kasutada kaitseks sääskede eest: katmata nahk tuleb õliga kokku määrida. Õli võib tilgutada tulle – kaminasse, lõkkesse, küünlale, kuumale kastrulile pliidil, õliga niisutatud vatitupse asetada aknalauale.

- Seedriõli lõhn peaks peletama ka kärbseid ja tarakane.

- Istuta akna alla leeder või tomatitaimed – kumbki ei meeldi sääskedele ja siis nad ei kipu ehk massiliselt akna taga parvlema.

- Ükski putukas ei tule näo kallale, kui pesta nägu puju (koirohi) juurte keeduveega: peotäiele peenestud juurtele lisada poolteist liitrit vett, lasta keema tõusta ja jätta mõneks ajaks tõmbama.

Allikad: www.herba.folklore.ee, www.kalale.ee, www.seemnemaailm.ee

Ettevaatust, allergikud!

Tartu ülikooli kliinikumi allergoloogi dr Kaja Julge sõnul on täiesti olemas ka sääseallergia.

"Peale reaktsiooni torkekohas võib neil inimestel tekkida nahal hoopis ulatuslikum turse," ütleb ta. "Tuleb kaitsa nahka sääskede eest rõivastega ja kasutada sääski peletavaid vahendeid. Juba tekkinud sääsekupla ei tohiks sügada – see teeb asja vaid hullemaks. Arstidelt-apteekritelt tasub sellise mure korral nõu küsida, ravimitega saab leevendada sügelust ja vähendada turset."

Sääseallergia võib ajapikku leeveneda, sest korduvate torgete tagajärjel kujuneb immuunsus (seda on kirjeldatud näiteks Lapimaal elavatel soomlastel), aga see võib aastatega ka süveneda.