Bert RähniFoto: ARNO SAAR
Ilm
24. juuni 2014, 10:52

Mida teha vabal päeval? Rappa matkama! (3)

Meie metsades võib kõndida tunde, kohtamata ainsatki inimhinge. Paljudele on just sellises looduses liikumine parim võimalus turgutada tööst räsitud vaimu.

Ühte puhkamisvõimalust – rabas matkamist – tutvustas varahommikusel teekonnal Kõnnu Suursoosse tunnustatud matkajuht Bert Rähni, kes on veerandsada aastat oma elust veetnud matkates. Kellelt siis veel pärida, mille poolest on Eesti metsad ja rabad erilised, mida ja keda seal kohata võib ning milline peaks olema varustus, et end retkel hästi tunda.

"Turbakiht on rabades nii paks, et taimede juured enam põhjaveeni ei ulatu ning toitaineid saadakse rabas vaid sademetest," kirjeldab Rähni. "Rabasid iseloomustavad rabaveekogud – rohkete taimedega älved ja väikesi järvekesi meenutavad laukad." 

 

Ligi veerand (22%) Eesti pindalast on kaetud soode ja rabadega – ühtekokku on see ligi nelja Peipsi järve suurune maalapp.

"Tänu sellele, et sood on meil palju, ongi loodud ka palju matkamisvõimalusi," näeb Rähni asja head külge.

"Soo- ja eelkõige rabamatkad on populaarsed ja elamusterohked seiklused, need pakuvad palju silmailu ning ühtlasi võimalusi kohtuda metsaelanikega."

Enne kui sammud rappa seada, tuleb üle vaadata matkavarustus – et olemas oleksid õiged rõivad-jalatsid ja vajalikud tarvikud, kindlasti ei maksa unustada ka esmaabivahendeid – matkal võib kõike ette tulla.

Rähni sõnul on mugavaks rabas matkamiseks kõige olulisem riietus.

"Kindlasti on vajalikud kummikud või vettpidavad matkasaapad ning pikad püksid, mis kaitsevad jalgu okste, putukate ja ka rästikute eest," selgitab ta. "Arukas valik on sünteetilisest kiust rõivad, sest puuvillasega võrreldes kuivavad need oluliselt kiiremini."

Kaitseks päikese ja tuule eest tuleks kaasa võtta peakate ning pista kotti pintsetid puugi väljatõmbamiseks, plaastrid, sääsetõrjevahend ja päikesekreem.

Pimeda peale jäädes on kindlasti vaja taskulampi, ühtlasi võivad ära kuluda räätsad, mis ei lase jalal nii kergesti pehmesse pinnasesse vajuda.

"Kes tahab raba laudradadelt kõrvale rabapinnale seiklema minna, neil läheb räätsasid kindlasti tarvis," rõhutab matkajuht. "Neid on võimalik laenutada, aga matka- ja spordipoodides on need samuti müügil."

Vajalik matkatehnika

Raba pole päris ohutu paik, tõdeb Rähni. Kui näiteks minnakse rajalt välja laugaste vahele marju noppima, võib väga kergesti ära eksida, sest raba loodus on kõikjal väga ühetaoline. Seepärast on mõistlik võtta kaasa laetud mobiiltelefon ja orienteerumist hõlbustavad seadmed.

Matkatehnika juures on olulisim ilmastikukindlus.

"Kui minna paariks tunniks päikesepaistelise ilmaga loodusesse jalutama, peab ka tavatehnika vastu, kuid mitmepäevastele seiklustele minnes tuleks hankida tehnikavidinatele vähemalt vettpidavad kileümbrised," soovitab Rähni.

Matkaselli telefonil peab olema korralik aku – äärealadel võib see pideva leviotsimise tagajärjel tavapärasest kiiremini tühjaks saada.

"Tingimata tuleb telefon enne matka täis laadida – et vajadusel abi otsida või lähedastega kontakti saada," räägib Rähni. "Nutitelefonides on enamasti olemas ka GPS-rakendused, mille järgi on rajalt kõrvale kaldudes lihtne õige teeots leida."

Vilunud matkamees nendib, et tänapäevaste võimalustega nutitelefon on matkajale suureks abiks.

"Kas või seetõttu, et varem pidin matkadele kaasa tarima neli asja – fotoaparaadi, taskulambi, GPSi ja telefoni, nüüd on need kõik mu Samsung Galaxy S5 nutiseadmes koos."

Liiati saab ju telefoni alla laadida kõikvõimalikke loodusega seotud rakendusi, näiteks "Eesti kahepaiksed" sisalike, konnade ja usside määramiseks, seeneaabits, mitmed kaardiprogrammid jmt.

"See on kahtlemata plusspool, aga matkamise seksikus – adrenaliin ja avastamispõnevus – võib tehnikale toetudes küll ära kaduda," muigab Rähni tehnoloogia miinuspoolest kõneldes.

Rabas matkamise võlud

Raba pakub matkajale meeldejääva elamuse: omapärane maastik, maalilised laukasilmad ja maagilised lõhnaelamused. Samuti on esmapilgul tühjade väljadena näivad rabad kasvukohaks huvitavatele taimeliikidele.

Näiteks kohtab seal Eesti ainukest putuktoidulist taime huulheina, mida karjapoisid ennemuiste ohatise raviks kasutasid, samuti on raba elupaigaks vaevakasele, millel mujal looduses kasvamiseks tingimused puuduvad. Raba on ka tõeline lõhnade kuningriik, mille kuningannaks on kroonitud valgeõieline sookail.

Üks väga oluline pluss veel: rabas saab olla ilma tüütava sääsepirinata – sääskedele rabas ei meeldi.

Loomadest võib kohata peamiselt sõralisi – kitsi, põtru ja metssigu. Tavaliselt kuulevad loomad inimese lähenemist ja eemalduvad, matkajad saavad neid tuvastada vaid jälgede järgi.

"Mõni nädal tagasi õnnestus meil aga rabamatkal näha metssiga ja põrsaid, kes küll kiiresti plehku panid," annab Rähni lootust, et ka päris metsaelukaid võib rabamatkal kohata.

Rõivastus ja varustus

- Kummikud või vettpidavad matkasaapad
- Pikad püksid (soovitatavalt sünteetilisest kangast)
- Peakate kaitseks päikese või tuule eest
- Päikesekreem ja sääse­tõrjevahend
- Esmaabivahendid ja pintsetid puugi väljatõmbamiseks
- Laetud akuga telefon ja GPS-seade (kui seda pole telefonis)
- Räätsad (saab osta matka­tarvete poodidest või üürida matkakorraldajailt)